ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ηπατίτιδα σε παιδιά: Το πρώτο σημάδι στα μάτια που πρέπει να προσέξουν οι γονείς και τα 5 συμπτώματα

Advertisement

Παγκόσμιος συναγερμός έχει σημάνει στην ιατρική κοινότητα μετά την έξαρση των κρουσμάτων παιδιών με ηπατίτιδα.

Σε όλο τον κόσμο έχουν τώρα καταγραφεί περίπου 190 περιπτώσεις σοβαρής ηπατίτιδας σε παιδιά, σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Πρόληψη και τον Έλεγχο Νόσων (ECDC).

Η έξαρση αναφέρθηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο νωρίτερα αυτό τον μήνα και έχει ταυτοποιηθεί σε τουλάχιστον 12 χώρες σε όλο τον κόσμο. Αυτή περιλαμβάνει περίπου 40 περιστατικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση/Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο, δήλωσε σήμερα η επικεφαλής του ECDC Αντρέα Αμόν σε δημοσιογράφους σε διαδικτυακή ενημέρωση.

Το ECDC ερευνά τα περιστατικά αυτά παράλληλα με τις εθνικές αρχές και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Γκάγκα: Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας

Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα αναφέρθηκε στην οξεία ηπατίτιδα τονίζοντας πώς προσβάλλει κυρίως μικρά παιδιά

«Στην Ελλάδα δεν έχουμε παιδιά με ύποπτα συμπτώματα ηπατίτιδας», επεσήμανε η κ. Γκαγκά σε συνέντευξή της στον ΣΚΑΪ.

Όπως εξήγησε, στην Αγγλία εντοπίστηκαν πάνω από 100 περιστατικά και από τις εξετάσεις προέκυψε ότι δεν είναι κάποιος από τους γνωστούς ιούς.

Πρόκειται για κάποιον αδενοϊό που προσβάλλει κυρίως μικρά παιδάκια αλλά δεν νοσούν όλα το ίδιο. Επίσης, δεν συνδέεται με τον κορονοϊό, επιβεβαίωσε η κα Γκάγκα.

Τόνισε, ότι στη χώρα μας αυτή τη στιγμή δεν είναι κανένα παιδί άρρωστο και πως αν εντοπιστεί, αντιμετωπίζεται με συγκεκριμένη διατροφή και τις περισσότερες φορές τα παιδιά γίνονται καλά.

Τι πρέπει να προσέξουν οι γονείς για την ηπατίτιδα

Έντονη ανησυχία επικρατεί από την έξαρση των κρουσμάτων οξείας ηπατίτιδας σε παιδιά ηλικίας 2 έως 5 ετών.

Όπως είπε στην ΕΡΤ η κ. Ινώ Καναβάκη παιδογαστρεντερολόγος, παιδοηπατολόγος του νοσοκομείου Αττικόν, υπάρχουν μέχρι στιγμής 170 καταγεγραμμένα περιστατικά παγκοσμίως, με τα περισσότερα να είναι στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως ανέφερε, στην Ελλάδα ακόμα δεν έχουμε κρούσμα αλλά όλοι οι παιδίατροι παραμένουν σε επιφυλακή.

Τι μπορούμε να κάνουμε για να προφυλάξουμε τα παιδιά

Όπως είπε η κ. Ινώ Καναβάκη, δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι για να προλάβουμε την οξεία ηπατίτιδα αλλά οφείλουμε να τηρούμε τις συνθήκες υγιεινής και καλό θα ήταν τα παιδιά που εμφανίζουν συμπτώματα γαστρεντερίτιδας να παραμένουνε μέχρι και 48 ώρες στο σπίτι για να κόβεται η αλυσίδα μετάδοσης.

Οι ενδείξεις για τους γονείς – Στα μάτια το πρώτο σημάδι

Όσον αφορά στα συμπτώματα που θα πρέπει να θορυβήσουν τους γονείς, ξεκαθαρίζει ότι, το μόνο ειδικό σύμπτωμα που έχει η οξεία ηπατίτιδα είναι ο ίκτερος, δηλαδή το κιτρίνισμα των ματιών και του δέρματος.

Όσο για τα άλλα συμπτώματα αυτά είναι:

Αλλαγή στο χρώμα των ούρων και των κοπράνων Κνησμός στο σώμα Πυρετός Ναυτία Πόνος στη κοιλιά Οι εκτιμήσεις του ΠΟΥ

Την εικόνα που υπάρχει από μέχρι τώρα κρούσματα της ηπατίτιδας στα παιδιά αξιολογεί η επιστημονική κοινότητα τη στιγμή που ο ΠΟΥ, τις προηγούμενες ημέρες και το πρώτο θύμα της ασθένειας που «χτυπά» κυρίως τα παιδιά ως και 16 ετών. Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις των ειδικών η οξεία ηπατίτιδα οφείλεται σε γνωστό μέχρι τώρα αδενοϊό ωστόσο η εξάπλωση μέχρι τώρα δεν είναι εκτεταμένη. Ταυτόχρονα παιδίατρος διερωτάται αν ο κορονοϊός τροποποίησε το ανοσοποιητικό των παιδιών γεγονός που ενδεχομένως έπαιξε ρόλο στην εξάπλωση της ηπατίτιδας.

Την ίδια στιγμή, οι ειδικοί κρούουν καμπανάκι κινδύνου σημειώνοντας πως αν βρίσκεται πίσω από τα οξεία περιστατικά ηπατίτιδας σε παιδιά ο αδενοϊός 41 είναι εξαιρετικά δύσκολο να περιοριστεί, καθώς είναι πιο μολυσματικός ακόμη και από τον κορονοϊό.

Ηπατίτιδα και αδενοϊός 41

Από την πλευρά του ο Γκίκας Μαγιορκίνης ανέφερε πως στην Ελλάδα «δεν θα έχουμε πολλά περιστατικά βαριάς ηπατίτιδας. Εάν συμβεί να έχουμε στη χώρα μας κρούσματα θα έχουμε το πολύ 5-15 περιστατικά όλο τον χρόνο. Εκτός και αν αλλάξει κάτι στα ποσοστά των άλλων χωρών που ήδη υπάρχουν κρούσματα. Για τα περιστατικά αυτά που θα χρειαστούν μεταμόσχευση ήπατος, θα πρέπει να πούμε ότι η επέμβαση δεν γίνεται στην χώρα μας και οι ασθενείς θα πρέπει να μεταβούν σε νοσοκομεία του εξωτερικού». Μιλώντας στο MEGA ο κ. Μαγιορκίνης τόνισε ότι τα στοιχεία από τη Βρετανία καταδεικνύουν πως η ηπατίτιδα δεν οφείλεται στο εμβόλιο αφού κανένα από τα 111 περιστατικά στην Βρετανία δεν είχε εμβολιαστεί.

 

Advertisement