ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μωβ μέδουσες: Ποιες είναι οι «κόκκινες» παραλίες – Χάρτης

Advertisement

Ποιες είναι οι «κόκκινες» παραλίες όπου εντοπίζονται μωβ μέδουσες – Διαδραστικός χάρτης – Τι πρέπει να κάνετε

Συναγερμός σήμανε για την εμφάνιση της μωβ μέδουσας στις ελληνικές θάλασσες, με τις περισσότερες να έχουν εντοπιστεί, σε πρώτη φάση, στο Σαρωνικό, με αποτέλεσμα αρκετές παραλίες να… «κοκκινίζουν».

Ο οργανισμός iNaturalist δημιούργησε έναν διαδραστικό χάρτη που καταγράφει τα σημεία όπου εντοπίζονται μωβ μέδουσες. Δείτε τον χάρτη εδώ.

Ορισμένες παραλίες που έχουν εντοπιστεί στην Αττική είναι:

Παραλία Καβούρι Ακτή Βουλιαγμένης Παραλία Γλύστρα (Λαγονήσι) Παραλία Νησάκι Λαυρίου Παραλία Κορώνης (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Αυλάκι (Πόρτο Ράφτη) Παραλία Βραυρώνα Αργυρά Ακτή (Νέα Μάκρη) Άγιος Κοσμάς Μέγαρα Ελευσίνα Ανάβυσσος Βάρη Σαρωνίδα

Μωβ μέδουσες έχουν εντοπιστεί και σε πολλά νησιά όπως:

Σύρο Τήνο Μύκονο Άνδρο Τζια Αλόννησο Σκόπελο Σκιάθο Κρήτη

Το «απαραίτητο» ΚΙΤ πρώτων βοηθειών για την παραλία

Τι πρέπει να κάνετε αν σας τσιμπήσει μωβ μέδουσα

Διάφορες μέθοδοι μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τη μείωση της έντασης και της διάρκειας του πόνου, όπως από του στόματος/τοπικά παυσίπονα, ζεστό νερό και παγοκύστες.

Για τσιμπήματα από κάποια είδη μεδουσών (Carybdea marsupialis, Olindias phosphorica και Physalia physalis) συστήνεται η χρήση ξυδιού που εφαρμόζεται για μια σύντομη περίοδο, ώστε να αποτρέψει την απελευθέρωση περαιτέρω δηλητηρίου κάτω από το δέρμα, όχι όμως σε αυτήν την περίπτωση.

Το ξύδι, όπως και το γλυκό νερό, το οινόπνευμα, η αμμωνία ΔΕΝ βοηθάνε στο συγκεκριμένο είδος, αντίθετα επιδεινώνουν την κατάσταση και τον πόνο.

Η συγκεκριμένη μέδουσα αδρανοποιείται με ελαφρύ αλκαλικό διάλυμα (μαγειρική σόδα διαλυμένη σε αντίστοιχη ποσότητα θαλασσινού νερού) και όχι με όξινο.

Αναλυτικά βήματα φροντίδας

Πλένουμε προσεκτικά με θαλασσινό νερό, χωρίς να τρίβουμε την περιοχή του τσιμπήματος. Αν είναι διαθέσιμο, εφαρμόζουμε ένα μίγμα θαλασσινού νερού και μαγειρικής σόδας (σε αναλογία 1:1) για δύο λεπτά, ώστε να σταματήσει οποιαδήποτε επιπλέον έκκριση δηλητηρίου από πιθανά υπολείμματα κυτάρρων πλοκαμιών που έχουν μείνει στο δέρμα. Χρησιμοποιούμε μια πλαστική τραπεζική κάρτα ή κάτι παρόμοιο (και όχι τα χέρια μας) για να αφαιρέσουμε το μείγμα της μαγειρικής σόδας καθώς και οποιαδήποτε τυχόν υπολείμματα από το δέρμα μας Εφαρμόζουμε πάγο πάνω στο τσίμπημα για 5-15 λεπτά. Ο πάγος ή ακόμη και κάποιο παγωμένο αναψυκτικό, θα πρέπει να είναι μέσα σε σακούλα ή κάποιο άλλο περίβλημα, όπως ένα ύφασμα ή μπλουζάκι. Ελέγξτε αν υποχώρησε ο πόνος, κι αν είναι ανάγκη ξαναβάλτε πάγο για άλλα 5-15 λεπτά. Αν ο πόνος επιμένει, συμβουλευτείτε έναν γιατρό ή φαρμακοποιό για να σας συνταγογραφήσει παυσίπονα ή αντιφλεγμονώδεις κρέμες (όπως π.χ. 3-4% λιδοκαΐνη και υδροκορτιζόνη). MHN τυλίγετε το σημείο τσιμπήματος σφιχτά με επιδέσμους, ΜΗΝ χρησιμοποιείτε ξύδι, ΟΥΤΕ γλυκό νερό, ΟΥΤΕ οινόπνευμα, ΟΥΤΕ αμμωνία.

Advertisement