ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Απορρίματα τροφίμων που μπορείτε πραγματικά να τα φάτε

Advertisement

Τα απόβλητα τροφίμων είναι ένα παγκόσμιο πρόβλημα με περισσότερο από το ένα τρίτο των διαθέσιμων τροφίμων να μην καταναλώνονται. Τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν πολλά απορρίμματα που μπορούν να αποθηκευτούν για χρήση για νόστιμες και διατροφικές λύσεις.

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν το γνωρίζουν, αλλά τα κελύφη των αυγών μπορούν να μετατραπούν σε σκόνη ασβεστίου, τα φλούδια καρπουζιού μπορούν να γίνουν τουρσί και τα φύλλα κουνουπιδιού μπορούν να γίνουν μια νόστιμη σούπα, για να αναφέρουμε μερικά παραδείγματα.

Πάρτε λοιπόν ανά χείρας τα εργαλεία της κουζίνας σας και αφήστε μας να σας δείξουμε ό, τι νομίζατε πως δεν θα μπορούσατε να φάτε, αλλά μπορείτε πραγματικά:

1. Κελύφη αυγών

Τα άτομα με ανεπάρκεια ασβεστίου μπορούν να πάρουν ό, τι χρειάζονται από τα κελύφη των αυγών, καθώς είναι πλούσια σε αυτό το ζωτικό μέταλλο. Και δεδομένου ότι δεν θα τρώγατε σκέτα τα κελύφη των αυγών, η λύση είναι να τα μετατρέψετε σε σκόνη ασβεστίου που μπορείτε να βάλετε απευθείας στο καθημερινό σας smoothie ή να τα συνδυάσετε με το φαγητό σας.

2. Φλούδες καρπουζιού

Το καρπούζι θεωρείται το αγαπημένο καλοκαιρινό φρούτο πολλών ανθρώπων, αλλά είναι πολύ συνηθισμένο να πετάμε όλα τα φλούδια του. Στην πραγματικότητα, μερικοί άνθρωποι λένε ότι οι φλούδες καρπουζιών μοιάζουν πολύ με ένα αγγούρι σε γεύση και υφή, καθιστώντας τις τον ιδανικό υποψήφιο για να φτιάξουν τουρσιά. Μπορούν να καταναλωθούν ως σνακ ή με άλλα τουρσί λαχανικά.

3. Φύλλα κουνουπιδιού

Το κουνουπίδι έχει γίνει τάση τώρα λόγω των ατελείωτων δυνατοτήτων μαγειρέματος, αλλά δεν θα δείτε πραγματικά πολλές συνταγές με τα φύλλα τους. Μια καλή πηγή ανόργανων συστατικών, βήτα καροτένιο, σίδηρο και ασβέστιο, είναι τόσο νόστιμα και ευπροσάρμοστα όσο το ίδιο το λαχανικό, είτε φτιάξετε μια θρεπτική σούπα ή ένα τραγανό, υγιεινό σνακ.

4. Λουλούδια κολοκυθιών

Ενώ τα λουλούδια κολοκυθιών είναι δημοφιλή σε ορισμένες χώρες, όπως η Ιταλία, ο υπόλοιπος κόσμος δεν τα βλέπει με τον ίδιο τρόπο. Αν τα κολοκύθια σας ανθίζουν, σκεφτείτε να φτιάξετε ένα κλασικό ιταλικό πιάτο αντί να τα πετάξετε.

5. Φλούδες καρότου

Δεν το σκεφτόμαστε δύο φορές πριν πετάξουμε όλες τις φλούδες καρότου στα σκουπίδια. Αλλά στην πραγματικότητα είναι γευστικές και πλούσιες σε βιταμίνη C, και μπορούν να χρησιμοποιηθούν μετατρέποντας τις σε πέστο φλούδας καρότου. Η τέλεια συνοδεία των καθημερινών σας ζυμαρικών.

6. Φλοιοί παρμεζάνας

Παρόλο που μάθαμε ότι δεν μπορούμε να φάμε φλούδες παρμεζάνας, υπάρχει ένας τρόπος για να απολαύσουμε αυτή την τυρένια γεύση λίγο περισσότερο. Πολλοί δεν το γνωρίζουν, αλλά το τυρί Parmigiano-Reggiano είναι εμποτισμένο με νερό και θαλασσινό αλάτι για μέρες, οπότε για να φάμε τις φλούδες του, πρέπει απλώς να τις ξύσουμε λίγο με ένα μαχαίρι για να αφαιρέσουμε τις ακαθαρσίες από το εξωτερικό μέρος. Στη συνέχεια, μπορείτε να τις προσθέσετε σε ζωμό ή να τις αφήσετε να λιώσουν μέσα σε μια σούπα.

7. Καρδιές λάχανου

Οι καρδιές λάχανου συχνά θεωρούνται σκουπίδια λόγω της σκληρότητάς τους και της ελαφρώς ξινής γεύσης τους. Όμως, όταν μαγειρεύονται σωστά, μπορούν εύκολα να γίνουν αγαπημένοι θαυμαστές. Ανακατέψτε τα με μπρόκολο, σκουός ή πατάτες και μαγειρέψτε τα μέχρι να μαλακώσουν αρκετά για να φτιάξουν έναν πλούσιο πουρέ.

8. Μίσχοι και φύλλα φράουλας

Οι μίσχοι και τα φύλλα της φράουλας αντιμετωπίζονται συχνά άδικα, (υπάρχει ακόμη και ένα ειδικό εργαλείο αφαίρεσης μίσχων), αλλά οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι έτσι εξαλείφουν ένα πολύ θρεπτικό μέρος αυτού του φρούτου που είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά, αντιφλεγμονώδη, καρδιοπροστατευτικά στοιχεία με νευροπροστατευτικές ιδιότητες. Εάν δεν σας αρέσει η γεύση και η υφή, απλώς συνδυάστε τα πάντα στο smoothie σας και απολαύστε.

9. Φλούδες μπανάνας

Η απόρριψη των φλοιών της μπανάνας είναι σχεδόν μια ενστικτώδης πράξη, ωστόσο η κατανάλωσή τους μπορεί πραγματικά να ωφελήσει την υγεία σας, καθώς είναι πλούσια σε κάλιο, μαγνήσιο και ασβέστιο. Μια καλή ιδέα είναι να φτιάξετε μπέικον από φλούδες μπανάνας, μια υπέροχη λύση που ακόμη και τα παιδιά θα θέλουν να δοκιμάσουν.

10. Καφέ αβοκάντο

Μερικά από τα ώριμα ή χτυπημένα αβοκάντο δεν μαζεύονται καν στα σούπερ μάρκετ και πηγαίνουν κατευθείαν στα σκουπίδια. Μπορεί να είναι πιο μαλακά, αλλά είναι ακόμα βρώσιμα και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν σε κάθε συνταγή χρησιμοποιώντας αβοκάντο. Ένα από τα αγαπημένα μας είναι μια πουτίγκα σοκολάτας αβοκάντο.

11. Δέρμα κρεμμυδιού

Οι φλοιοί κρεμμυδιών έχουν πλούσιες αντιοξειδωτικές ιδιότητες και παρόλο που πολλοί άνθρωποι τους χρησιμοποιούν ήδη για να φτιάξουν λαχανικά, υπάρχει ένας τρόπος να τους μαγειρέψετε χωρίς να τους πετάξετε αργότερα. Βράστε τα μέχρι να μαλακώσουν και να είναι εύκαμπτα, ανακατέψτε με ελαιόλαδο και προσθέστε τα στην αγαπημένη σας συνταγή αλευριού για να δημιουργήσετε ένα μίγμα. Βουτήξτε φέτες κρεμμυδιού ή κοτόπουλου σε αυτό και τηγανίστε τα.

Advertisement