ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Αθώος μετά από 27 χρόνια στη φυλακή! Ήταν θύμα επίορκου αστυνομικού. Φίλησε τα χέρια της προέδρου του δικαστηρίου

Advertisement

Συγκλονιστική τροπή πήρε η έφεση ενός Αφροαμερικανού, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε 17 χρόνια κάθειρξη για την δολοφονία αστυνομικού εκτός υπηρεσίας το 1991. Ο Τζον Μπαν ήταν μόλις 14 ετών, όταν είχε κατηγορηθεί για την δολοφονία ενός αστυνομικού της πολιτείας της Νέας Υόρκης κατά τη διάρκεια απόπειρας αρπαγής του οχήματος στο οποίο βρισκόταν ο τελευταίος μαζί με συνεργάτη του. Ο 14χρονος Μπαν, που από την αρχή αρνούταν οποιαδήποτε σχέση του με το συμβάν, είχε δει την ζωή του να αλλάζει ριζικά, όταν το δικαστήριο τον καταδίκασε σε 17 χρόνια κάθειρξη, παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα από τον τόπο του εγκλήματος ήταν ιδιαίτερα αναξιόπιστα ώστε να οδηγήσουν στην καταδίκη του. Αθώος μετά από 27 χρόνια στη φυλακή! Ήταν θύμα επίορκου αστυνομικού. Φίλησε τα χέρια της προέδρου του δικαστηρίου - Εικόνα 1

Ο Μπαν που παρέμεινε κρατούμενος μέχρι το 2008 όταν κι αποφυλακίστηκε, δεν το έβαλε ποτέ κάτω προσπαθώντας να βρει την δικαίωσή του, βρίσκοντας πάντα «τοίχο» στα αντίστοιχα αιτήματά του προς τις αρχές, ενώ δικαστήριο που έγινε το 1993, δύο χρόνια μετά την αρχική του καταδίκη, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι ο δράστης του εγκλήματος ήταν όντως ο Μπαν.

Πριν από μερικές ημέρες, όμως, δικαστήριο της Νέας Υόρκης, δικαίωσε τον επίμονο άντρα, 27 ολόκληρα χρόνια μετά την ημέρα που του άλλαξε τη ζωή, ενώ ο ίδιος φίλησε τα χέρια της δικαστού που του ανακοίνωσε την τελεσίδικη αθώωση του. Η δικαστής Shawndya Simpson που εξέτασε την υπόθεση έφτασε στο συμπέρασμα ότι ο Μπαν έπεσε θύμα συνεχών και περίεργων αβλεψιών από τους ντετέκτιβ που ασχολήθηκαν με την υπόθεση (αναξιόπιστοι αυτόπτες μάρτυρες, ψευδορκίες, καταστροφή αποδεικτικών στοιχείων), ενώ αναφέρθηκε ξεχωριστά σε έναν εξ αυτών, τον ντετέκτιβ Λουίς Σκαρέλα, αναφέροντας ότι όλες οι υποθέσεις που ασχολήθηκε ο συγκεκριμένος αστυνομικός, επανεξετάζονται από δικηγόρους της πολιτείας, καθώς υπάρχουν αρκετές υποψίες ότι κι άλλες υποθέσεις υπέστησαν «χειραγώγηση» από επίορκους αστυνομικούς με σκοπό την ταχεία καταδίκη συγκεκριμένων «υπόπτων».

Πηγή: gazzetta.gr

Advertisement