ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μπράβο τους!! Ινδική παραλία καθαρίζεται μαζικά και για πρώτη φορά επιστρέφουν οι χελώνες 20 χρόνια μετά

Advertisement

Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά τα βάσανα που επιβάλλουμε εμείς, ως ανθρώπινα όντα, στα άλλα είδη που κατοικούν στον πλανήτη μας. Η καταστροφή των οικοτόπων, η υπερεκμετάλλευση, η αλλαγή του κλίματος και η εισαγωγή χωροκατακτητικών ειδών έχουν συμβάλει σε αυτό που εκτυλίσσεται γρήγορα σε μια έκτη «μαζική εξαφάνιση» και αυτή τη φορά εμείς ευθυνόμαστε για όλα.

Αλλά πως θα μπορούσαμε να διορθώσουμε με επιτυχία κάποιες από αυτές τις ζημιές και να βοηθήσουμε τα απειλούμενα είδη να ανακάμψουν; Ενώ αυτό είναι ένα τεράστιο ερώτημα, αυτή η ιστορία των θαλάσσιων χελωνών μπορεί να μας δώσει κάποια αίσθηση αισιοδοξίας.

Οι θαλάσσιες χελώνες έχουν περιπλανηθεί στους ωκεανούς για πάνω από 100 εκατομμύρια χρόνια, αλλά η ζωή τους έγινε πολύ δύσκολη, καθώς οι άνθρωποι άρχισαν να καταστρέφουν το φυσικό περιβάλλον τους. Όταν δεν αλιεύονται και καταναλώνονται από εκατομμύρια ανθρώπους που αναζητούν μια «εύκολη ψαριά», οι φωλιές τους καταστρέφονται από την ανάπτυξη και τη ρύπανση κατά μήκος των παραλιών και πιάνονται τυχαία στα αμέτρητα δίχτυα και πλαστικά που αφήνουμε πίσω μας.

Το καλύτερο παράδειγμα ενός μεγάλου καθαρισμού παραλίας προέρχεται από την παραλία Versova στην ινδική πόλη της Βομβάης. Από μέρος απόρριψης σκουπιδιών και πλαστικών, η παραλία έχει μετατραπεί σε μια όμορφη ακτή όπου οι χελώνες μπορούν να φωλιάζουν με ασφάλεια, χάρη στη σκληρή δουλειά των αφοσιωμένων εθελοντών. Επικεφαλής της προσπάθειας ήταν ο δικηγόρος και περιβαλλοντολόγος Afroz Shah, ο οποίος ικανοποίησε την πρωτοβουλία που ο ΟΗΕ χαρακτήρισε ως “το μεγαλύτερο σχέδιο καθαρισμού παραλιών στον κόσμο”, αφαιρώντας 5 εκατομμύρια κιλά πλαστικού σε 85 εβδομάδες. Επίσης ήταν αυτός που οδήγησε τα πρώτα νεογέννητα χελωνάκια από την παραλία της Versova μέσα στην θάλασσα μετά από πολλές δεκαετίες.

Μόλις πρόσφατα 300 χελώνες βρέθηκαν νεκρές στα ανοικτά των ακτών του Μεξικό, εγκλωβισμένες σε δίχτυα αλιείας

Η παραλία της Versona πριν από τον καθαρισμό

Η μεταμόρφωση της παραλίας είναι εμφανής και τώρα πια οι χελώνες μπορούν να φωλιάζουν με ασφάλεια

Έξι από τα επτά είδη θαλάσσιας χελώνας εξακολουθούν να διατρέχουν σοβαρό κίνδυνο, ωστόσο υπάρχει ακόμα αρκετή δουλειά που πρέπει να γίνει ώστε να διασφαλιστεί ότι αυτά τα αρχαία, όμορφα πλάσματα δεν θα εξαφανιστούν για πάντα από τους ωκεανούς μας

Πηγή

Advertisement