ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο

Advertisement

Το φαράγγι του Βίκου είναι ένα απ’ τα μεγαλύτερα και βαθύτερα φαράγγια του κόσμου αλλά και ένα από τα εντυπωσιακότερα της Ευρώπης με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς και με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων.

Βρίσκεται 30 χλμ. βορειοδυτικά των Ιωαννίνων και αποτελεί τον πυρήνα του Εθνικού Δρυμού Βίκου-Αώου, περιοχή που αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της χώρας εξαιτίας της σπάνιας χλωρίδας και πανίδας.

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 3 Έχει καταχωρηθεί στο βιβλίο Γκίνες ως το βαθύτερο φαράγγι σε αναλογία με το πλάτος του. Ταυτόχρονα με μήκος 20 χλμ περίπου (ξεκινάει από τη γέφυρα του Κόκορου και τελειώνει στη γέφυρα του Βοϊδομάτη) και μέγιστο ύψος 1000 μ. είναι ένα από τα βαθύτερα φαράγγια του κόσμου. Το πλάτος του κυμαίνεται από 30 μέχρι 100 μέτρα και οι πλαγιές του είναι κατάφυτες από σπάνια λουλούδια και βότανα.

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 5 Η γεωγραφική απομόνωση της περιοχής, η σχετικώς μικρή ανθρώπινη επίδραση και η μεγάλη ποικιλότητα τύπων οικοτόπων και μικροκλιματικών συνθηκών, ευνοούν την ανάπτυξη διαφορετικών φυτικών ειδών. Έτσι, η περιοχή είναι ένα μέρος όπου συγκεντρώνονται και διατηρούνται πολλά σπάνια φυτά, 5 από αυτά δεν απαντώνται πουθενά αλλού στον κόσμο..

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 7 Υπάρχουν αρκετά σημεία που προσφέρουν πανοραμική θέα, ξεδιπλώνοντας όλο το μεγαλείο του φαραγγιού, ωστόσο ο καλύτερος δρόμος για τη γνωριμία είναι η διάσχιση του μέσω ενός καλά σηματοδοτημένου μονοπατιού, το οποίο ξεκινάει από το χωριό Μονοδένδρι και καταλήγει στο χωριό Βίκος.

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 9

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 11

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 13

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 15

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 17

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 19

Το φαράγγι του Βίκου: το βαθύτερο φαράγγι στον κόσμο - Εικόνα 21

Πηγή

Advertisement