ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα

Advertisement

Σε νεότευκτη πολυκατοικία στη Νέα Σμύρνη συνενώθηκαν δύο διαμερίσματα: το οροφοδιαμέρισμα του 9ου και τελευταίου ορόφου και ένα μικρότερο, υποκείμενο διαμέρισμα, του 8ου ορόφου, ώστε τα δύο μαζί να αποτελέσουν μια ενιαία διώροφη κατοικία.

Οι χώροι του 9ου ορόφου, συνολικής επιφανείας 210 m² περιλαμβάνουν τους χώρους υποδοχής (κεντρικό σαλόνι, τραπεζαρία), τους χώρους διημέρευσης (καθιστικό στη συνέχεια της κουζίνας) και δύο υπνοδωμάτια με τα αντίστοιχα λουτρά τους.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 1

Οι χώροι του 8ου ορόφου, συνολικής επιφανείας 85 m², περιλαμβάνουν ξενώνα με λουτρό, δωμάτιο μελέτης, γραφείο με καθιστικό, wc και βοηθητικό δωμάτιο με πλυντήριο – στεγνωτήριο.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 2

Επιπλέον ο 9ος όροφος διαθέτει ιδιόχρηστη ταράτσα περιμετρικά, επιφανείας 250 m², στην οποία έχει κατασκευαστεί αίθριο από αλουμίνιο και γυαλί.

Κεντρική ιδέα στη σύλληψη της οργάνωσης των χώρων ήταν η αξιοποίηση και ανάδειξη της θέας, καθώς το ύψος και η θέση της πολυκατοικίας επιτρέπουν πανοραμική θέα 360° του λεκανοπεδίου.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 3

Η υιοθέτηση μεγάλων εξωτερικών γυάλινων ανοιγμάτων περιμετρικά αφενός επέτρεψε την εύχερη και απρόσκοπτη θέα προς τη θάλασσα, την Ακρόπολη και το Λυκαβηττό, αφετέρου συνετέλεσε στην άμεση ενοποίηση εσωτερικού και εξωτερικού χώρου. Έτσι όταν ο καιρός το επιτρέπει, οι λειτουργίες του σπιτιού εκτυλίσσονται σε ένα μεγάλο, ενιαίο χώρο, ταυτόχρονα στεγασμένο και ασκεπή.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 4

Ένα σημαντικό ζήτημα που προέκυψε από την παραπάνω θεώρηση, ήταν η ανάγκη λήψης μέτρων ηλιοπροστασίας και σκίασης, ιδιαίτερα κατά τους θερινούς μήνες, καθώς το άπλετο και έντονο φως της νότιας πλευράς έπρεπε να εξισορροπηθεί με τον πιο ήπιο φωτισμό της βόρειας. Το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε με ένα σύστημα ηλεκτροκίνητων σκιαδίων από ύφασμα, επιτρέποντας ομοιόμορφη κατανομή του φωτισμού, η οποία σε συνδυασμό και με τη θερμομόνωση και τον κλιματισμό των χώρων, παρέχουν συνθήκες άνετης διαβίωσης.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 5

Το ύφος της αρχιτεκτονικής σύνθεσης παραπέμπει στις σύγχρονες μινιμαλιστικές τάσεις σχεδιασμού, με αδρές και λιτές φόρμες στα αναπτύγματα των όψεων και στη σταθερή επίπλωση.

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 6

Σε όμοιο ύφος παραπέμπουν και τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν: γυαλί (υαλοστάσια, καθρέπτες), μέταλλο (ανοξείδωτος χάλυβας), ξύλο (δρύινα πατώματα και έπιπλα), corian (έπιπλα και πάγκοι στο χώρο κουζίνας και διημέρευσης), ενώ αντίθετα, στα λουτρά χρησιμοποιήθηκε επένδυση μαρμάρου και οι υπαίθριοι χώροι της ταράτσας καλύφθηκαν από αδρά, φαιόχρωμα πλακίδια.

Στοιχεία έργου: Αρχιτεκτονική μελέτη: Apostolakos Architects (Γιώργος Αποστολάκος, Γιάννα Παυλίδου – Αποστολάκου) Συνεργάτες: Αγγελική Κοκκίνη Η/Μ μελέτη: TotalCon O.E. – Βασίλης Ζούκος Εμβαδό: 295 m² Χρόνος μελέτης: 2006 Χρόνος κατασκευής: 2006 – 2009 Φωτογραφίες: Χαράλαμπος Λουιζίδης Περιφέρεια: Αττική

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 7

Ένα γυάλινο διαμέρισμα στη Νέα Σμύρνη με απίστευτη θέα - Εικόνα 8

Πηγή

Advertisement