ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Γιώργος Κούκος: Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ είναι Έλληνας

Advertisement

Ο Γιώργος Κούκος είναι Διευθυντής του Αντικαρκινικού Κέντρου Ερευνών Ludwig της Λωζάννης, διευθυντής του Ελβετικού Κέντρου Καρκίνου και Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάννης. Είναι κατά κύριο λόγο κλινικός γιατρός ενώ σαν ερευνητής έχει επικεντρώσει τα ενδιαφέροντά του στην ανοσοθεραπεία και την ανοσο-ογκολογία, με εξειδίκευση τον καρκίνο των ωοθηκών.

Γιώργος Κούκος: Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ είναι Έλληνας - Εικόνα 1

Στις αρχές του 2000 η έρευνά του αποκάλυψε την ύπαρξη αυθόρμητων αντιδράσεων του ανοσοποιητικού συστήματος στους καρκίνους των ωοθηκών και περιέγραψε την επίδρασή τους στη δριμύτητα της ασθένειας. Η έρευνα αυτή οδηγεί στο συμπέρασμα πως ο καρκίνος των ωοθηκών ίσως είναι επιδεκτικός στην ανοσοθεραπεία, κάτι που τον έκανε να αναπτύξει την έρευνά του σε τέτοιου είδους θεραπείες. Το εργαστήριο του είχε επίσης μεγάλη συνεισφορά στον τρόπο κατανόησης του πώς οι όγκοι εκμεταλλεύονται ρυθμιστικά Τ-λεμφοκύτταρα για να παρεμποδίσουν την ανοσολογική αντίδραση. Εκτός από αυτό, έχει ασχοληθεί ιδιαίτερα με την ανάπτυξη πρωτοπόρων ανοσοθεραπειών -όπως τα εμβόλια δενδριτικών κυττάρων- και την αποτίμησή τους στις κλινικές μελέτες που συνδέονται με τον καρκίνο των ωοθηκών.

Πιο πρόσφατα ο Γιώργος Κούκος απασχόλησε την επικαιρότητα καθώς είναι επικεφαλής της ιδέας δημιουργίας ενός ολοκληρωμένου αντικαρκινικού κέντρου της Ευρώπης, το οποίο θα έχει την ονομασία «Κέντρο Καρκίνου Αγορά» (“Agora Cancer Centre”) και το οποίο θα είναι έτοιμο το 2018. Σκοπός του είναι να δημιουργηθεί μια «ανοιχτή» κουλτούρα καινοτομίας και επικοινωνίας ανάμεσα στην κλινική και την εργαστηριακή έρευνα, ώστε να οδηγούνται πιο γρήγορα σε νέες πειραματικές θεραπείες.

Γιώργος Κούκος: Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ είναι Έλληνας - Εικόνα 3

«Ονομάσθηκε έτσι ως ευθεία αναφορά στην αγορά της αρχαίας Ελλάδας, καθώς θέλουμε να φέρουμε κοντά και να μεγιστοποιήσουμε την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση ανάμεσα σε ερευνητές, γιατρούς και μηχανικούς. Στόχος μας είναι να ενισχύσουμε τις ευκαιρίες για καινοτόμες ανακαλύψεις, οι οποίες θα μπορούν να “μεταφρασθούν” άμεσα σε καλή κλινική πρακτική» δηλώνει σε συνέντευξή του o Γιώργος Κούκος.

Γιώργος Κούκος: Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ είναι Έλληνας - Εικόνα 5

«Το κτίριο θα στεγάζει περίπου 400 επιστήμονες και γιατρούς, έχει σχεδιασθεί με ανοιχτή αρχιτεκτονική και διαθέτει πολλούς χώρους για να κάθεται κανείς, να μιλάει και να βρίσκεται σε καθημερινή επαφή με τους άλλους. Βρίσκεται μέσα στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο (CHUV), ώστε να συνδέεται στενά με το πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του τελευταίου. Πάντα θα αναζητούμε ταλαντούχους ερευνητές από το εξωτερικό για να τους προσλάβουμε και να συνεργασθούμε μαζί τους. Επίσης τα καινοτόμα κλινικά προγράμματά μας θα είναι ανοικτά και σε ασθενείς εκτός Ελβετίας», λέει ο Γιώργος Κούκος.

Ο Γιώργος Κούκος γεννήθηκε το 1961 στην Αθήνα και σπούδασε ιατρική στο Πανεπιστήμιο της Μοντένα, στην Ιταλία, όπου πήρε το διδακτορικό του. Το 1991 πήγε στις ΗΠΑ, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Πενσιλβάνια όπου ειδικεύθηκε στη γυναικολογική ογκολογία. Εκεί παρέμεινε συνολικά 22 χρόνια και στην πορεία έγινε καθηγητής και διευθυντής του Κέντρου Ερευνών στον Καρκίνο των Ωοθηκών και του Κέντρου Γυναικολογικού Καρκίνου, αποκτώντας μεγάλη εμπειρία ως γιατρός, ερευνητής και διευθυντικό στέλεχος.

Γιώργος Κούκος: Ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ είναι Έλληνας - Εικόνα 7

Έχει κάνει πάνω από 200 επιστημονικές δημοσιεύσεις, έχει τιμηθεί με πολλά βραβεία και θεωρείται ως ένας από τους κορυφαίους γιατρούς κατά του καρκίνου στις ΗΠΑ.

Πηγή

Advertisement