ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ισπανικό σχολείο οργάνωσε μαθήματα οικοκυρικών μόνο για αγόpια ώστε να σπάσει τα στερεότυπα

Advertisement

Μπορεί σήμερα οι άντρες να συνεισφέρουν περισσότερο στο νοικοκυριό και την ανατροφή των παιδιών από ό,τι στο παρελθόν, ωστόσο ακόμα υπάρχουν μεγάλα περιθώρια για πρόοδο: πολλά βήματα που πρέπει να γίνουν μέχρι να κατακτηθεί η ισότητα των φύλων (και) σε αυτό τον τομέα.

Με αυτό το σκεπτικό, ένα ισπανικό σχολείο στο Vigo, το Colegia Montecastelo, ενσωμάτωσε πέρυσι στο πρόγραμμα σπουδών του ένα μάθημα μάλλον μοναδικό στον κόσμο: οικιακή οικονομία για αγόpια.

Η διδακτέα ύλη περιλάμβανε μεταξύ άλλων μαγείρεμα, σιδέρωμα, ράψιμο και πλύσιμο ρούχων. Μάλιστα, δεν ήταν λίγοι και οι μπαμπάδες που προθυμοποιήθηκαν να λάβουν μέρος στα μαθήματα, πλάι στους γιους τους.

Όπως σχολίασαν οι εκπαιδευτικοί, βασικός στόχος, πέρα από τη διδασκαλία πρακτικών δεξιοτήτων, ήταν το χτίσιμο νέων αξιών και η απελευθέρωσή μας από το στίγμα που συνοδεύει μέχρι σήμερα τέτοιες δραστηριότητες όταν εκτελούνται από άντρες.

Ισπανικό σχολείο οργάνωσε μαθήματα οικοκυρικών μόνο για αγόρια ώστε να σπάσει τα στερεότυπα - Εικόνα 2

Ο διευθυντής του σχολείου, Gabriel Bravo, είπε χαρακτηριστικά: «Σκεφτήκαμε ότι θα ήταν πολύ χρήσιμο για τους μαθητές μας να μάθουν να εκτελούν τέτοια καθήκοντα ώστε όταν κάνουν οικογένεια, να συμμετέχουν από την αρχή και να ξέρουν ότι το νοικοκυριό είναι υπόθεση για δύο, δεν είναι υποχρέωση μόνο των γυναικών να καθαρίζουν, να πλένουν τα πιάτα και να σιδερώνουν».

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό ίδρυμα έχει δώσει έμφαση και σε άλλες πρακτικές δεξιότητες, όπως η ξυλουργική και η ηλεκτρολογία. Ας ελπίσουμε και άλλα σχολεία να ακολουθήσουν το παράδειγμά του.

Δείτε ένα ρεπορτάζ για τα πρωτοποριακά σχολεία του δάσους στη Δανία:

Πηγή: womantoc.gr

 

Advertisement