ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τι να κάνετε για να έχετε πιο γερά και υγιή ισχία;

Advertisement

Οι περισσότεροι άνθρωποι δεν απασχολούνται καθόλου με την υγεία των οστών και ειδικά με εκείνα στην περιοχή της λεκάνης, παρά μόνον όταν είναι πολύ αργά, έχουν μεγαλώσει ηλικιακά και οι πόνοι στο ισχίο τους ταλαιπωρούν σε μεγάλο βαθμό.

Καθώς γερνάμε, οι μυς που υποστηρίζουν τα ισχία και την κίνηση των ποδιών μας χάνουν τη δύναμή τους και η πυκνότητα και αντοχή των οστών μας μειώνεται αισθητά. Η απώλεια της μυϊκής δύναμης μας βάζει σε μεγαλύτερο κίνδυνο να πέσουμε και η απώλεια της οστικής πυκνότητας και της αντοχής καθιστά πιο πιθανό ότι θα σπάσει το ισχίο μας όταν πέσουμε.

Τα κατάγματα του ισχίου μπορεί να οδηγήσουν σε σημαντική αναπηρία, στην απώλεια της ανεξαρτησίας και εν τέλει στον πρόωρο θάνατο. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ποσοστό θνησιμότητας μετά από ένα κάταγμα ισχίου είναι περίπου 20% μεγαλύτερο κατά το πρώτο έτος του τραυματισμού, σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπεδικών Χειρουργών.

Δείτε με ποιους τρόπους μπορείτε να προφυλάξετε τα ισχία σας από τη φυσική φθορά:

Τακτική άσκηση

Ασκήσεις όπως το περπάτημα, ο χορός και η πεζοπορία ευνοούν το σχηματισμό των οστών. Προσπαθήστε να ασκείστε για 30 λεπτά τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας. Εξετάστε επίσης το ενδεχόμενο να κάνετε υδρόβιες ασκήσεις που μειώνουν την καταπόνηση των οστών της μέσης και των ποδιών από το σωματικό σας βάρος.

Ασβέστιο

Το ασβέστιο είναι ένα μεταλλικό στοιχείο που είναι απαραίτητο για πολλές λειτουργίες του σώματος. Αν δεν έχετε αρκετό ασβέστιο, το σώμα σας θα το πάρει από τα οστά σας. Οι γυναίκες άνω των 50 ετών χρειάζονται 1.200 mg ασβεστίου την ημέρα, το ισοδύναμο περίπου τριών ποτηριών γάλακτος, συν μία κούπα γιαούρτι. Τροφές πλούσιες σε ασβέστιο περιλαμβάνουν τα χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά γαλακτοκομικά προϊόντα όπως το γάλα, το γιαούρτι και το τυρί, καθώς και εμπλουτισμένες με ασβέστιο τροφές, όπως δημητριακά και χυμός πορτοκαλιού. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά παρέχουν επίσης ασβέστιο, αλλά σε μια μορφή που δεν απορροφάται τόσο καλά όπως τα γαλακτοκομικά προϊόντα.

Βιταμίνη D

Για να απορροφήσει το ασβέστιο το σώμα σας χρειάζεται τη βιταμίνη D, η οποία είναι μια λιποδιαλυτή βιταμίνη. Η βιταμίνη D μπορεί να βρεθεί σε τροφές όπως τα λιπαρά ψάρια και τα εμπλουτισμένα γαλακτοκομικά προϊόντα, ο χυμός πορτοκαλιού και τα δημητριακά. Μπορείτε επίσης να πάρετε βιταμίνη D από την έκθεση του δέρματός σας στον ήλιο, αν και αυτό πρέπει να γίνεται πάντα με μέτρο και με την χρήση αντηλιακού. Ο καλύτερος τρόπος είναι να πάρετε ένα συμπλήρωμα βιταμίνης D3 σε συνεννόηση πάντα με τον γιατρό σας.

Κάπνισμα

Αν και οι ακριβείς λόγοι είναι ασαφείς, πολλές έρευνες έχουν συνδέσει το κάπνισμα με την απώλεια οστικής μάζας. Μια έρευνα μάλιστα διαπίστωσε ότι οι καρκινογόνες ουσίες στον καπνό του τσιγάρου διεγείρουν την παραγωγή οστεοκλαστών, των κυττάρων που αποδομούν το οστό.

onmed.gr

 

Advertisement