ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μαγιορκίνης: «Πιθανός ο υποχρεωτικός εμβολιασμός μαθητών»

Advertisement

Ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών για την επιστροφή τους στα θρανία έχει πέσει στο τραπέζι και συζητιέται από τα μέλη της επιτροπής λοιμωξιολόγων, όπως είπε ο καθηγητής και εκπρόσωπος της Επιτροπής Ειδικών του Υπουργείου Υγείας, Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ακόμα πως ένα ακόμα πιθανό σενάριο είναι αυτό της υποχρεωτικότητας πραγματοποίησης rapid test σε ανεμβολίαστους εργαζομένους για να επιστρέψουν στην εργασία τους μετά από τις διακοπές τους.

«Δεν βλέπω κάποια κίνηση σε αυτή φάση, για υποχρεωτικό εμβολιασμό των μαθητών, νομίζω όμως ότι σταδιακά, καθώς τα δεδομένα συλλέγονται, θα έχουμε περισσότερα στοιχεία για να δούμε εάν θα μπορούμε να προχωρήσουμε σε υποχρεωτικό εμβολιασμό, όπως είναι και με τα υπόλοιπα εμβόλια», είπε στον ΣΚΑΪ.

Σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη ο υποχρεωτικός εμβολιασμός των μαθητών είναι μια συζήτηση που γίνεται στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα, εξήγησε όμως πως για να ληφθεί μια τέτοια απόφαση θα πρέπει να υπάρχουν μεγαλύτερα διαθέσιμα επιδημιολογικά δεδομένα όσο περνά ο χρόνος.

Δεν έκρυψε επίσης ότι υπάρχει έντονη ανησυχία για την τήρηση των μέτρων, κυρίως στο κομμάτι της νυχτερινής διασκέδασης, τονίζοντας πως αυτό είναι που επιβαρύνει κυρίως την επιδημία σε αυτή τη φάση.

«Νομίζω ότι θα πρέπει, όσοι πάνε σε όλους τους προορισμούς αυτή την περίοδο, να προσέξουν ιδιαίτερα την νυχτερινή διασκέδαση», τόνισε ο καθηγητής, κάνοντας λόγο για την δραστηριότητα με το υψηλότερο ρίσκο για να κολλήσει κάποιος τον ιό, αυτή την περίοδο.

Εξήγησε ακόμα πως δεν είναι οι προορισμοί το πρόβλημα, αλλά οι δραστηριότητες που κάνουμε στους προορισμούς αυτούς.

Ο καθηγητής δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο τοπικών lockdown και σε άλλα νησιά, όπου παρατηρείται υψηλό ποσοστό θετικότητας.

Αυτό, σύμφωνα με τον κ. Μαγιορκίνη, θα εξαρτηθεί πρώτον από τον αριθμό των κρουσμάτων και από την κινητική του ιού τις τελευταίες 15 – 20 μέρες και δεύτερον από τη δυναμικότητα του συστήματος υγείας τοπικά σε κάθε ένα από αυτά τα νησιά.

Αν τελικά εφαρμοστούν τοπικά lockdown σε αυτές τις περιοχές, τα μέτρα θα είναι ίδια με αυτά που έχουν επιβληθεί σε Μύκονο, Ζάκυνθο, Χανιά, Ηράκλειο, δηλαδή απαγόρευση κυκλοφορίας, μουσικής, κτλ.

Advertisement