ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μυρίζει το σπίτι σαν τεκές από την τσιγαρίλα; να μερικά κόλπα για να ξεφορτωθείτε τη μυρωδιά του τσιγάρου

Advertisement

Όσο κι αν ανοίγετε το παράθυρο, ο χώρος δεν παύει να μυρίζει τσιγαρίλα. Η μυρωδιά του τσιγάρου είναι πολύ ενοχλητική μέσα στο σπίτι, ακόμα και για τους ίδιους τους καπνιστές…

Δείτε μερικά κόλπα που θα βοηθήσουν να εξουδετερώσετε την άσχημη μυρωδιά του τσιγάρου από τους χώρους του σπιτιού:

Αν και θα ακουστεί τετριμμένο, οφείλουμε να ξεκινήσουμε με ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που πρέπει κάθε καπνιστής να κάνει τακτικά:

1. Αερίστε καλά και συστηματικά τους χώρους

Το να ανοίξετε το παράθυρο την ώρα που κάνετε το τσιγάρο σας δεν είναι αποτελεσματικό ως προς την εξουδετέρωση της μυρωδιάς μετά. Ο αέρας του δωματίου ενός καπνιστή είναι γεμάτος με αιωρούμενα σωματίδια, τα οποία κάθονται στις επιφάνειες και μεταφέρονται (πολύ εύκολα) σε ολόκληρο το σπίτι. Για να εξασφαλίσετε μια πιο καθαρή ατμόσφαιρα στους κλειστούς χώρους του σπιτιού σας, είναι απαραίτητο να αερίζετε συχνά και καλά όλα τα δωμάτια. Αν κάνει κρύο, τότε προσπαθήστε να βρείτε χρονικά διαστήματα μέσα στη μέρα που δεν κυκλοφορείτε στους χώρους του σπιτιού και αερίστε τους – έστω εκ περιτροπής. Ο καπνός του τσιγάρου, επίσης, μένει μετά από κάθε τσιγάρο πάνω στα ρούχα και τα έπιπλα τριγύρω σας, γι’αυτό μην βιαστείτε να κλείσετε το παράθυρο μόλις τελειώσετε. Προσοχή: Προτιμήστε να καπνίζετε σε διαφορετικό χώρο από αυτόν που κοιμάστε!

Μην το παρακάνετε με τα κεριά

Τα αρωματικά κεριά είναι πολύ χρήσιμα στο σπίτι ενός καπνιστή, ωστόσο δεν αποτελούν την πιο ασφαλή λύση. Κι αυτό γιατί, ενώ βοηθούν στην επικάλυψη της άσχημης μυρωδιάς, εκπέμπουν και αυτά σωματίδια, τα οποία μετά από λίγη ώρα δεν θα μυρίζουν πια αγιόκλημα… (+ δεν είναι φιλικά προς τους πνεύμονες μας) Μην ξεχνάτε να αερίζετε καλά τους χώρους αφού σβήσετε το κερί που ανάψατε, αλλιώς θα έχετε κάνει μια τρύπα στο νερό…

2. Μην κρατάτε τα τασάκια μέσα στο σπίτι

Δεν χρειάζεται να αναφέρουμε το πόσο επιβαρύνουν το χώρο με μυρωδιές τα σκουπίδια μέσα στο σπίτι. Όπως δεν θα κρατούσατε το χαλασμένο τυρί στον πάγκο της κουζίνας σας, έτσι και τα αποτσίγαρα και οι στάχτες πρέπει να απομακρύνονται από τους εσωτερικούς χώρους του σπιτιού. Αν σας αρέσει να έχετε το τασάκι πάνω στο τραπεζάκι σας, τότε φροντίστε να το αδειάζετε και να το πλένετε συχνά και να αφήνετε τα σκουπίδια του σε εξωτερικούς χώρους, μέχρι να τα πετάξετε σε κάδο. Tip: Κρατήστε σε κάποιο – εύκολο σε πρόσβαση – σημείο, ένα απορρυπαντικό που μυρίζει όμορφα (σύμφωνα με τα γούστα σας) και περνάτε κάθε τόσο το τασάκι σας με αυτό. Μπορεί στην αρχή να σας φαίνεται βαρετό αλλά, μόλις το συνηθίσετε, θα παρατηρήσετε πόσο πιο δύσκολα πιάνει αυτή η έντονη μυρωδιά τσιγαρίλας μέσα στο δωμάτιο.

3. Πλένετε καλά και συχνά τα υφάσματα

Όπως αναφέρθηκε και παραπάνω, ο καπνός κάθεται πάνω στα υφάσματα, προσδίδοντας στα ρούχα, τα καλύμματα, τις κουρτίνες, τα χαλιά, τις πετσέτες και τα σεντόνια σας αυτή την ενοχλητική μυρωδιά του (μπαγιάτικου κιόλας) τσιγάρου. Προσπαθήστε να πλένετε συχνά τα υφάσματα που χρησιμοποιείτε μέσα στο σπίτι σας και να τινάζετε ακόμα πιο συχνά μαξιλάρια και χαλιά! Δοκιμάστε, επίσης, να βγάζετε τα έπιπλα – που σας είναι εύκολο να κουβαλήσετε – έξω, για να τα τινάξετε και να τα αερίσετε.

4. Για τις κουρτίνες

Επειδή οι κουρτίνες δεν πλένονται τόσο συχνά όσο τα τραπεζομάντηλα και τα πετσετάκια, μπορείτε να δοκιμάσετε να τις περάσετε απαλά με ένα σφουγγαράκι βουτηγμένο στο απορρυπαντικό με το άρωμα της επιλογής σας. Προσοχή: Το κόλπο αυτό έχει δοκιμαστεί σε υφασμάτινες και συνθετικές κουρτίνες, ωστόσο χρειάζεται προσοχή, ανάλογα με το υλικό της κουρτίνας. Πρόκειται περισσότερο για λύση ανάγκης για τις φορές που δεν προλαβαίνετε να πλύνετε τις κουρτίνες σας. Δεν χρειάζεται να μουσκέψει η κουρτίνα, συνήθως αρκεί ένα απαλό πέρασμα που θα φρεσκάρει το ύφασμα – κατά προτίμηση μετά το τίναγμα. Ξεκινάμε πάντα με μικρές, δοκιμαστικές επιφάνειες, πριν καλύψουμε ολόκληρη την κουρτίνα.

5. Για τα χαλιά  και τα βαριά επιπλα

Τη συγκεκριμένη συμβουλή τη βρήκαμε στο internet, οπότε θέλει διπλή προσοχή κατά τη δοκιμή της. (Ξεκινάμε πάντα με μικρές, δοκιμαστικές επιφάνειες, πριν καλύψουμε ολόκληρο το χαλί!) Πασπαλίστε μαγειρική σόδα στα χαλιά και τα βαριά έπιπλα με καλύμματα που δεν μπορείτε να αφαιρέσετε. Αφήστε την επάνω στις επιφάνειες για 72 ώρες και μετά σκουπίστε την με την ηλεκτρική. Η μαγειρική σόδα απορροφά τις μυρωδιές. Μπορείτε επίσης να ψεκάσετε με λευκό ξύδι τα έπιπλα και να τα σκουπίσετε στη συνέχεια, παρ’όλα αυτά το συγκεκριμένο δεν θα είναι πολύ αποτελεσματικό απέναντι στις πολύ έντονες μυρωδιές.

6. Καθαρίστε καλά τις επιφάνειες

Προσπαθήστε να καθαρίζετε συχνά τις επιφάνειες του σπιτιού, έπιπλα, πατώματα, πάγκους, κουφώματα κλπ. Καλώς ή κακώς, το σπίτι ενός καπνιστή έχει έναν ακόμα παράγοντα συσσώρευσης σωματιδίων και μυρωδιών, γι’ αυτό και απαιτεί, συνήθως, πιο συχνό καθάρισμα και απολύμανση, σε σύγκριση με ένα σπίτι, όπου οι κάτοικοι έχουν τις ίδιες περίπου συνήθειες με εξαίρεση το τσιγάρο..

7. Αρωματικά σπρέι που εξαφανίζουν τις μυρωδιές

Τα αρωματικά σπρέι αποτελούν δημοφιλή λύση για πολλά σπίτια καπνιστών, παρ’ όλα αυτά είναι σημαντικό να προσέξετε κατά την αγορά τους. Προτιμήστε σπρέι στα οποία αναγράφεται ότι “εξαφανίζουν τις μυρωδιές” και δεν αρωματίζουν απλά το χώρο. Προσοχή: Τα αρωματικά σπρέι θέλουν επίσης προσοχή στη χρήση τους και απαιτούν επίσης καλό και συχνό αερισμό του χώρου. Μην το παρακάνετε με το ψέκασμα.

Να θυμάστε ότι τίποτα δεν κάνει καλό να το εισπνέουμε σε μεγάλες ποσότητες, εκτός από τον καθαρό αέρα.

8. Αφήστε ένα μπολ με λευκό ξύδι στο χώρο

Μπορεί το ξύδι να μην μυρίζει υπέροχα, ωστόσο είναι πολύ αποτελεσματικό στην καταπολέμηση και απορρόφηση της άσχημης μυρωδιάς, συμπεριλαμβανομένου και της τσιγαρίλας. Κρατήστε το μπολ για 2 ώρες περίπου (ανάλογα με την ένταση της μυρωδιάς) και μετά αδειάστε το. Η μυρωδιά του ξυδιού δεν μένει όπως αυτή του τσιγάρου. Μπορείτε επίσης να χρησιμοποιήσετε μαγειρική σόδα ή άμμο για γάτες, που επίσης απορροφούν τις μυρωδιές, αλλά θα πρέπει να τα αλλάζετε ανά μερικές ημέρες.

9. Για τους τοίχους και τα ταβάνια

Όταν το πρόβλημα έχει φτάσει στο απροχώρητο, τότε ίσως θα πρέπει να σκεφτείτε την πιθανότητα να βάψετε τους τοίχους και τα ταβάνια σας. Τα σπίτια των καπνιστών έχουν συνήθως πιο κιτρινισμένους τοίχους, αφού ο καπνός τους δείχνει μια ιδιαίτερη προτίμηση. Αν δεν έχετε τη δυνατότητα να βάψετε το σπίτι, μπορείτε να περάσετε τις επιφάνειες των τοίχων και των ταβανιών με ένα καθαριστικό με βάση την αμμωνία. Σε περίπτωση που έχετε ταπετσαρία – και δεν μπορείτε να την αντικαταστήσετε άμεσα – δοκιμάστε να ψεξάσετε με λευκό ξύδι και μετά να σκουπίσετε τις επιφάνειες.

10. Αλλάξτε τα φίλτρα στον εξαερισμό των κλιματιστικά σας

Δεν χρειάζεται να πούμε πόσο επιβαρύνει η χρήση του κλιματιστικού σε χώρο με καπνό από τσιγάρο. Το ιδανικό είναι να μην χρησιμοποιείτε το κλιματιστικό σας την ώρα που καπνίζετε, αν όμως δεν σκοπεύετε να κάνετε διαφορετικά, τότε θα πρέπει να αλλάζετε πιο συχνά τα φίλτρα του εξαερισμού. Το ίδιο ισχύει και για τα θερμαντικά σώματα που λειτουργούν με αέρα.

Πώς να φτιάξετε σπιτικό σπρέι για τις μυρωδιές με ξύδι και μαγειρική σόδα:

Υλικά:

  • 2 φλιτζάνια άσπρο αποσταγμένο ξίδι
  • 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό
  • 4 γενναιόδωρες κουταλιές της σούπας μαγειρική σόδα
  • Μπουκάλι για ψέκασμα

Οδηγίες: Ανακατέψτε 2 φλιτζάνια άσπρο αποσταγμένο ξύδι με 2 φλιτζάνια χλιαρό νερό σε ένα μεγάλο μπολ. Προσθέστε 4 γεμάτες κουταλιές μαγειρικής σόδας (προσθέστε την σε μικρότερες ποσότητες αν φαίνεται ότι αρχίζει να αφρίζει). Βάλτε το περιεχόμενο του μπολ σε ένα μπουκάλι σπρέι και ψεκάστε καλά την περιοχή. Αφήστε το να καθίσει για 5 λεπτά, στη συνέχεια τρίψτε απαλά και στεγνώστε με ένα μαλακό πανί. Μπορείτε επίσης απλά να ρίξετε με προσοχή λίγο από το μείγμα κατ ‘ευθείαν από το μπολ πάνω στο λεκέ, αν δεν έχετε μπουκάλι ψεκασμού. Οι παραπάνω λύσεις αποσκοπούν στην αντιμετώπιση της μυρωδιάς του τσιγάρου από κλειστούς χώρους.

Ωστόσο, οφείλουμε να προσθέσουμε ότι ο μοναδικός τρόπος να ξεφορτωθείτε μια και καλή την ενοχλητική τσιγαρίλα που κάνει τα δωμάτια του σπιτιού σας να μυρίζουν σαν τεκέδες, είναι η διακοπή της συνήθειας…

Σας ευχόμαστε καλή επιτυχία (και καλά αποτελέσματα) σε ό,τι από όλα και να προσπαθήσετε πάντως!

Πηγή

Advertisement