ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει

Advertisement

Η πολυκατοικία «urban stripes» βρίσκεται στο Κουκάκι σε μια περιοχή της Αθήνας με σημεία αναφοράς στη μοντέρνα αρχιτεκτονική του Φιξ του Ζενέτου και το μουσείο της Ακρόπολης του Tschumi, αλλά και με τυπικές αθηναϊκές πολυκατοικίες. Επαναχρησιμοποιώντας στοιχεία και από τα δύο κτίρια, αλλά και στοιχεία της αθηναϊκής πολυκατοικίας, εισάγουμε μια νέα μορφή όψης πολυκατοικίας. Τα διαμερίσματα είναι τα περισσότερα διώροφα.

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 1Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 2Χρησιμοποιώντας τη γραμμικότητα που χαρακτηρίζει το κτίριο του Ζενέτου στα ανοίγματα του, αλλά και τους εξώστες των γειτονικών κτιρίων, η όψη της πολυκατοικίας απαρτίζεται από έντονα γραμμικά ανοίγματα σε διαφορετικά ύψη, που φανερώνουν ή κρύβουν κομμάτια του αστικού τοπίου.

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 3Μέσα σε μια γκρίζα πόλη το έντονα λευκό της όψης ξεχωρίζει. Η διάτρηση των μπαλκονιών ακολουθεί το μοτίβο της πύκνωσης και αραίωσης που παρουσιάζουν και τα ανοίγματα. Ο πρώτος όροφος διαφοροποιείται από τους υπόλοιπους ορόφους ως προς τη χρήση αλλά και ως προς την όψη, όπως και στο κτίριο του Μουσείου της Ακρόπολης.

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 4Η πίσω όψη, σημαντική επίσης, έρχεται αντιμέτωπη με τη γκρίζα, παρατημένη αθέατη όψη της πρωτεύουσας. Και εδώ χρησιμοποιείται η έννοια του φιλτραρίσματος, που επιτυγχάνεται από τη θέαση μέσα από έγχρωμους υαλοπίνακες διαφορετικών χρωμάτων.

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 5Κάθε όροφος είναι διαφορετικός και κάθε διαμέρισμα απαντά σε άλλες ερωτήσεις και σενάρια ζωής. Τα ρετιρέ με ενιαία μπαλκόνια έχουν ξεχωριστή αντιμετώπιση και ενιαία κουφώματα δημιουργούν την κύρια όψη με θέα τον Παρθενώνα.

Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 6Η μοντέρνα πολυκατοικία του Κουκακίου που ξεχωρίζει - Εικόνα 7 Στοιχεία έργου

Αρχιτεκτονική μελέτη: Klab Architecture – Κωνσταντίνος Λαμπρινόπουλος Ομάδα μελέτης: Enrique Ramírez, Βερόνικα Βασιλείου, Έλενα Σκορδά Τοποθεσία: Οδός Βεΐκου, Κουκάκι, Αθήνα Ιδιοκτήτης: I-Land Development Κατασκευή: Future Constructions Χρόνος μελέτης: 2010 Χρόνος κατασκευής: 2011 – 2012 Φωτογραφίες: Πάνος Κοκκινιάς Περιφέρεια: Αττική

Πηγή: ktirio.gr

 

Advertisement