ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη

Advertisement

Ένα εντυπωσιακό γεωλογικό φαινόμενο, μοναδικό σε όλη την Ελλάδα, που καταδεικνύει την… καλλιτεχνική διάθεση της φύσης, δεσπόζει στο Νομό Κοζάνης.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 2

Στην περίπτωση των Μπουχαριών, των απίθανων γεωμορφών μεταξύ Μικρόβαλτου και Λιβαδερού, καλύτερα να σιωπήσεις. Είναι ακριβώς αυτό που λέμε μια εικόνα χίλιες λέξεις.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 3

Η παρομοίωση με μικρογραφία της Καππαδοκίας, ωστόσο ίσως να πετυχαίνει κάτι περισσότερο.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 4

Τα εντυπωσιακά «Μπουχάρια», ένα φαινόμενο μοναδικό στον ελλαδικό χώρο, θα τα βρείτε στο Μικρόβαλτο του δήμου Σερβίων-Βελβεντού (πρώην δήμου Καμβουνίων), στο 3ο χλμ του δρόμου προς το Λιβαδερό, 40 χιλιόμετρα νότια της Κοζάνης.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 5

Το όνομα της τοποθεσίας «Μπουχάρια»  προέρχεται από το σχήμα των σχηματισμών που θυμίζουν καμινάδες, καθότι «μπουχάρι» στην τοπική διάλεκτο λένε την καμινάδα.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 6

Τα «Μπουχάρια» είναι περίπου 20 πυραμοειδείς σχηματισμοί φτιαγμένοι από χώμα, άργιλο, μάργες και κροκάλες, με κορυφή καλυμμένη με σχιστολιθικές πλάκες, που ξεπερνούν σε ύψος τα δύο μέτρα, φτάνοντας σε ορισμένες περιπτώσεις και τα έξι με επτά μέτρα (οι λεγόμενοι «Άτλαντες»).

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 7

Παρόμοιοι σχηματισμοί στην ίδια περιοχή είναι και τα «Νοχτάρια», με τη μόνη διαφορά ότι δεν επιστεγάζονται με πλάκες.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 8

Ο συνδυασμός των δύο γεωμορφών δημιουργεί ένα μοναδικό και ιδιόμορφο δάσος, που έχει προέλθει από τη διάβρωση του εδάφους σε διάστημα δεκάδων χιλιάδων χρόνων.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 9

Με λίγα λόγια, το νερό της βροχής και το οξυγόνο της ατμόσφαιρας αποσάθρωσαν μέσα από διάφορες χημικές και φυσικές διεργασίες αυτό το κράμα πετρωμάτων.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 10

Ένα φυσικό τοπίο απαράμιλλης ομορφιάς και υψηλής αισθητικής που καθηλώνει τους επισκέπτες.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 11

Ο μύθος

Με διάφορους μύθους οι ντόπιοι προσπάθησαν να ερμηνεύσουν αυτούς τους εντυπωσιακούς και παράξενους φυσικούς σχηματισμούς.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 12

Τον πρώτο λόγο τον είχε η «δαιμονοποίηση» της περιοχής, αφού πίστευαν ότι από τα «μπουχάρια» (καμινάδες) έβγαιναν τη νύχτα οι «δια(β)όλοι» και τρομοκρατούσαν τους ανθρώπους που πλησίαζαν. Έτσι όσοι ταξίδευαν μετά τη δύση του ήλιου, απέφευγαν να περνούν από το κοντινό μονοπάτι.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 13

Πέρα από τη «δαιμονοποίηση» η περιοχή των «μπουχαριών», λόγω του δύσβατου και των ρεματιών, αποτέλεσε το καταφύγιο προφύλαξης πολλών κατοίκων του Μικροβάλτου την περιοχή της ναζιστικής κατοχής (1942-1944).

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 14

Φυσικά και τότε κυριαρχούσε ο μύθος των «διαβόλων», κυρίως για εκφοβισμό των μικρών παιδιών, που δεν πλησίαζαν τα «μπουχάρια» και φυσικά δεν απομακρύνονταν από τις θέσεις τους.

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 15

Παράλληλα, αυτή την εποχή, για να αντισταθμίσουν τις φοβίες των μικρών παιδιών, «αναπλάθουν» τον αρχικό μύθο, ότι από τα «μπουχάρια» βγαίνουν νεράιδες!

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 16

Η φαλλική όψη των σχηματισμών των Μπουχαριών, παραπέμπει -άμεσα- στο μύθο που διηγούνταν γέροντας στο χωριό, ότι «τα πολύ παλιά χρόνια», γυναίκες που δεν τεκνοποιούσαν, τις πήγαιναν νύχτα με φεγγαράδα κρυφά να κοιτάξουν για αρκετή ώρα τα «μπουχάρια», ώστε να καταφέρουν να τεκνοποιήσουν!

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 17

Μια ακόμη εκδοχή -μπορεί να μην εκληφθεί σαν μύθος- μας λέει ότι κάποιοι θεωρούσαν ότι κάτω από την πέτρα που καλύπτει το κάθε «μπουχάρι» είναι κρυμμένος θησαυρός, και υπάρχουν μαρτυρίες ότι κάποιοι προσπάθησαν να τον αναζητήσουν -μάταια βέβαια-!

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 18

Τέλος, κάποιοι επίσης συνδέουν τις χαράδρες των «μπουχαριών» με το μύθο για τα κρησφύγετα των λήσταρχων Γιαγκούλα και Γκαντάρα, που δρούσαν στην ευρύτερη περιοχή, και μιλάνε για ύπαρξη στοάς που ξεκινά από τα «μπουχάρια» και φτάνει μέχρι την Ελάτη (αρκετά χλμ μακριά).

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 19

Όπως και να το δούμε, η περιοχή των Μπουχαριών είναι παράξενη, είναι μυστηριώδης

Μπουχάρια: Μια μικρογραφία της Καππαδοκίας στην Κοζάνη - Εικόνα 20

Αξίζει να σημειωθεί ότι η Νομαρχία Κοζάνης έχει προχωρήσει στη δημιουργία γεωλογικού πάρκου στην περιοχή, προκειμένου να διευκολύνει την πρόσβαση των επισκεπτών και να αναδείξει το σπάνιο αυτό φαινόμενο.

Πηγή

Advertisement