ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ως «Παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης» αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου

Advertisement

Με κάθε επισημότητα ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, στη συνεδρίαση του στις 7 Αυγούστου στο Λονδίνο, αναγνώρισε τη μαστίχα Χίου ως φυσικό φάρμακο. Αποτέλεσμα της καταχώρησης είναι η δυνατότητα κυκλοφορίας σκευασμάτων μαστίχας σε όλη την Ευρώπη με ισχυρισμούς υγείας εγκεκριμένους από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ). Ως «Παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης» αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου - Εικόνα 3 Ως «Παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης» αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) ύστερα από προσπάθειες 2 ετών που κατέβαλε η Ενωση Μαστιχοπαραγωγών Χίου. Σύμφωνα με τη Μονογραφία που δημοσιοποίησε η ΕΜΑ, η μαστίχα ενδείκνυται και επίσημα πλέον

α. για την αντιμετώπιση δυσπεπτικών προβλημάτων και β. για την επούλωση δερματικών πληγών και δερματικών φλεγμονών. Ως «Παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης» αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου - Εικόνα 5 Της προσπάθειας ηγήθηκε ο Δρ. Ηλίας Σμυρνιούδης υπεύθυνος της ομάδας Διεύθυνσης Έρευνας & Ανάπτυξης με την υποστήριξη της κα. Ιωάννας Χήνου, Καθηγήτριας του Τομέα Φαρμακογνωσίας και Χημείας Φυσικών Προϊόντων της Φαρμακευτικής Σχολής Αθηνών και του Δρ. Κώστα Παχή, Προέδρου της IASIS Pharma.

– Κε. Σμυρνιούδη, τι ακριβώς είναι η Μονογραφία;

Είναι το σύνολο των μελετών και των πρακτικών που αποδεικνύουν τις ιδιότητες μιας ουσίας που δύναται να χρησιμοποιηθεί ως φυτικό φάρμακο. Είναι μια καινούργια πρακτική της European Medicines Agency προκειμένου να έχουν οι Ευρωπαίοι πολίτες μια αξιόπιστη βάση ενημέρωσης σχετικά με τα παραδοσιακά φάρμακα.

– Τι απαιτείται για να γίνει δεκτή μια ουσία και να δημοσιοποιηθεί η Μονογραφία της;

Απαιτούνται μελέτες και σύγχρονες έρευνες, εκτενής βιβλιογραφία αλλά και να υπάρχει χρήση της ουσίας αυτής για τουλάχιστον 30 έτη.

– Πώς θα ωφελήσει η Μονογραφία της μαστίχας την εκμετάλλευσή της;

Από τη στιγμή κατά την οποία μια ουσία έχει την αναγνώριση της ΕΜΑ καθίσταται πολύ πιο εύκολο για μια εταιρεία να αξιοποιήσει την ουσία αυτή σε σκευάσματα τα οποία θα χαρακτηρίζονται ως «παραδοσιακά φάρμακα». Διότι δεν θα απαιτούνται πια πολύπλοκες διαδικασίες ασφαλείας. Στην περίπτωσή μας, βοηθά τη μαστίχα από «συμπλήρωμα διατροφής» να θεωρείται και να χρησιμοποιείται πλέον ως «φυτικό φάρμακο».

– Συνεπώς, προβλέπετε αύξηση στη ζήτηση της μαστίχας από φαρμακοβιομηχανίες;

Υπάρχει ήδη μεγάλη αύξηση στη ζήτηση. Μόνο τα τελευταία χρόνια έχουν 5πλασιαστεί οι πωλήσεις! Υπολογίζω ότι σε 2-3 χρόνια το σύνολο της παραγωγής μας δεν θα αρκεί για να καλύπτει τη ζήτηση.

– Πώς το πετύχατε αυτό;

Με συστηματική δουλειά που ξεκινήσαμε ήδη από το 2003. Όταν αποφασίσαμε να κατοχυρώσουμε τη μαστίχα ως φάρμακο στους πλέον αυστηρούς οργανισμούς και όργανα υγείας. Εδώ και 12 χρόνια επενδύουμε και χρηματοδοτούμε έρευνες που αποδεικνύουν τις ιδιότητές της. Έχουμε πλέον 30 σχετικές μελέτες, οι 12 εκ των οποίων είναι κλινικές. Έτσι, έχουμε καταφέρει η μαστίχα να φέρει εγκρίσεις από Ιαπωνία, Ινδία, Αμερική, Κορέα κ.ά. Με τη Μονογραφία της ΕΜΑ διευκολύνονται οι διαδικασίες στην Ευρώπη, αλλά και σε χώρες που ακολουθούν την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όπως είναι η Βραζιλία. Ως «Παραδοσιακό φάρμακο φυτικής προέλευσης» αναγνωρίστηκε η μαστίχα Χίου - Εικόνα 7 – Η Ένωση Μαστιχοπαραγωγών έκανε αυτό που έπρεπε για την αξιοποίηση του μοναδικού αυτού προϊόντος. Απαιτείται τώρα να κάνει το ίδιο και το κράτος: να μεταφερθεί ο συντελεστής ΦΠΑ του 23% που ισχύει για τη μαστίχα ως προϊόν πολυτελείας, στο 6% ως φαρμακευτικό προϊόν.

Πηγή

Advertisement