ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ποιες ενδιαφέρουσες ιστορίες κρύβονται πίσω από τα πιο διάσημα κτίρια του κόσμου

Advertisement

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίως διάσημα μνημεία

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ ποιες ήταν οι ιδέες πίσω από τα μεγαλοπρεπή μνημεία του παρελθόντος; Το ste μας αποφάσισε να ανακαλύψει πώς ορισμένα από τα πιο διάσημα κτίρια του κόσμου προορίζονταν να δείχνουν, αν είχαν ποτέ χτιστεί ή αν είχαν καταστραφεί.

Οι πυραμίδες της Γκίζας, Αίγυπτος

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 2

Αρχικά, οι πυραμίδες της Αιγύπτου καλύφθηκαν με ένα λαμπερό αντανακλαστικό στρώμα από γυαλισμένο λευκό ασβεστόλιθο. Αυτό θα τις έκανε ένα πραγματικά εκπληκτικό θέαμα και επομένως ένα κατάλληλο σύμβολο του μεγαλείου των Φαραώ (ή, όπως ισχυρίζονται μερικοί εμπειρογνώμονες, μεγάλων ηλιακών συσσωρευτών). Θα ήταν ορατές από τα βουνά του Ισραήλ ή ακόμα και από το διάστημα. Δυστυχώς, αυτό το εξωτερικό στρώμα από πέτρες καταστράφηκε από έναν ισχυρό σεισμό που συνέβη το 1301.

Η Sagrada Família, Ισπανία

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 3

Η κατασκευή αυτής της διάσημης εκκλησίας ξεκίνησε το 1882. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του δημιουργού της Antoni Gaudí, η κατασκευή θα απαιτούσε 3-4 αιώνες χρησιμοποιώντας την τεχνολογία που διέθετε στα τέλη του 19ου αιώνα. Σύμφωνα με απόφαση των διαχειριστών του έργου, θα χρηματοδοτούνταν αποκλειστικά με δωρεές από συνηθισμένους ενορίτες – ένας άλλος λόγος για τον οποίο άργησε τόσο πολύ να ολοκληρωθεί η κατασκευή της. Ευτυχώς, με τη σημερινή τεχνολογία, η κατασκευή πρόκειται να ολοκληρωθεί μέχρι το 2026 – σχεδόν ακριβώς 100 χρόνια μετά το θάνατο του έξυπνου αρχιτέκτονα.

Το Κολοσσαίο, Ιταλία

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 4

Το περίφημο Κολοσσαίο χτίστηκε τον 1ο αιώνα μ.Χ. και πάνω από χίλια χρόνια αργότερα αυτό το υπέροχο έργο αρχιτεκτονικής από τον αρχαίο κόσμο διατηρούσε την αρχική του εμφάνιση. Στα μέσα του 14ου αιώνα, ένας ισχυρός σεισμός στη Ρώμη προκάλεσε την εν μέρει κατάρρευση του, ειδικά στη νότια πλευρά του. Μετά από αυτό, το Κολοσσαίο άρχισε να θεωρείται ως πηγή δομικών υλικών για νέες κατασκευές. Παρά τις ατυχείς αυτές δοκιμασίες, ωστόσο, εξακολουθεί να είναι ένα θαύμα του αρχιτεκτονικού κόσμου.

Ο Πύργος της Ινδίας

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 5

Ο Πύργος της Ινδίας θα ήταν ένας εξαιρετικά ψηλός ουρανοξύστης που θα χτιζόταν στην πόλη της Βομβάης. Προβλέφθηκε ότι θα ήταν το δεύτερο ψηλότερο κτίριο στη γη μετά το Burj Khalifa στο Ντουμπάι. Ακόμη και ο Georgio Armani εργάστηκε στα εσωτερικά σχέδια. Αλλά το 2011, η κατασκευή σταμάτησε.

Ο Παρθενώνας, Ελλάδα

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 6

Ο Παρθενώνας είναι το πιο διάσημο αρχιτεκτονικό μνημείο που κληροδοτήθηκε από την αρχαιότητα. Ένας ναός που χτίστηκε από τους αρχαίους Έλληνες για την θεά Αθηνά στο χώρο της Ακρόπολης της Αθήνας, είχε μια πολύ σύνθετη ιστορία. Σε πολυάριθμες περιπτώσεις υπέφερε από τα αντίποινα σκληρών τυράννων, τις προσπάθειες ανασυγκρότησης, τις στρατιωτικές επιθέσεις, τις λεηλασίες, τις πυρκαγιές, τους πυροβολισμούς, και μάλιστα άντεξε ένα μετασχηματισμό σε χριστιανική εκκλησία και έπειτα σε τζαμί. Δυστυχώς, επί του παρόντος βρίσκεται σε κατάσταση μερικής καταστροφής.

Burj Al Alam, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 7

Το Burj Al Alam είναι το όνομα που δόθηκε σε ένα άλλο έργο για έναν υπερβολικά ψηλό ουρανοξύστη – ο οποίος ήταν 510 μέτρα ψηλός και είχε την εμφάνιση ενός κρυστάλλινου λουλουδιού. Αναμενόταν να ολοκληρωθεί το 2009, αλλά λόγω της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι εργασίες αναστάλθηκαν και στη συνέχεια εγκαταλείφθηκαν για το 2013.

Unity Tower, Πολωνία

7 Ενδιαφέρουσες ιστορίες πίσω από παγκοσμίου φήμης μνημεία ++++++++ - Εικόνα 8

Ο Unity Tower θεωρήθηκε ως περιφερειακό γραφείο για την Πολωνική Ένωση Μηχανικών. Η κατασκευή ξεκίνησε το 1975, αλλά, λόγω οικονομικών προβλημάτων, σταμάτησε έξι χρόνια αργότερα. Έκτοτε, το ψηλότερο κτίριο στην Κρακοβία υπήρξε μια ζοφερή υπενθύμιση μιας περασμένης εποχής. Τώρα, όμως, εξετάζεται η πλήρης ανακαίνιση του πύργου σε ένα ελίτ συγκρότημα κατοικιών.

 

Advertisement