ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού

Advertisement

Δεν είναι μυστικό ότι τα κοινωνικά δίκτυα δημιουργούν μη ρεαλιστικές προσδοκίες και πρότυπα για όλους μας, συμπεριλαμβανομένων των νέων μαμάδων. Μια μέρα η Κάθι Ντι Βιντσένζο, μια νεαρή μητέρα δυο παιδιών που κουράστηκε να βλέπει φωτογραφίες τέλειων μαμάδων στα κοινωνικά δίκτυα, αποφάσισε μαζί με τη φίλη της και φωτογράφο Ντανιέλ Φαντίς, να δείξει μια άλλη πτυχή της μητρότητας.

Η Κάθι υποφέρει από επιλόχειο κατάθλιψη, άγχος και ψυχαναγκαστική-καταναγκαστική διαταραχή. Η Ντι Βιντσένζο ήξερε ότι δεν ήταν μόνη της στην καταπολέμηση αυτής της κατάστασης. Έτσι, αποφάσισε να μοιραστεί την ιστορία της στο Facebook, για να βοηθήσει στην αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την κατάθλιψη μετά τον τοκετό.

Οι δυο φίλες συνεργάστηκαν για να δείξουν πώς είναι η ζωή των γυναικών με επιλόχειο κατάθλιψη. Τη μια μέρα μπορεί να αισθάνονται ευτυχισμένες και την άλλη, αβοήθητες και απελπισμένες.

Φυσικά, η ανάρτηση της Κάθι έγινε ανάρπαστη και συνοδευόταν από ένα δυνατό μήνυμα: “Ας δείξουμε στους άλλους ότι δε χρειάζεται να υποφέρουν σιωπηλά.”

“Κατά πάσα πιθανότητα, αισθάνεσαι πολύ άβολα αυτή τη στιγμή (πίστεψέ με και εγώ το ίδιο νιώθω). Θα σε προκαλέσω να διώξεις μακριά τη ‘ρετσινιά’ που έχει επιβάλει η κοινωνία στην επιλόχειο κατάθλιψη και να με ακούσεις.

Ο Μάιος έχει ανακηρυχθεί ο μήνας της επιλόχειας κατάθλιψης και ως μια μητέρα που έχει διαγνωστεί με επιλόχεια κατάθλιψη, νιώθω ότι ήρθε η ώρα να σας δείξω πώς μοιάζει στην πραγματικότητα και όχι μόνο την εξιδανικευμένη πλευρά που βγαίνει στο Facebook.”

Μαμά περιγράφει πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού - Εικόνα 1 Μαμά περιγράφει πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού - Εικόνα 2

“Η αλήθεια είναι ότι και οι δυο αυτές φωτογραφίες αντιπροσωπεύουν τη ζωή μου, ανάλογα με τη μέρα. Το μόνο πράγμα που είναι πιο κουραστικό από το να έχω αυτές τις συνθήκες στη ζωή μου, είναι να προσποιούμαι ότι δεν τις έχω. Προσπαθώ δυο φορές πιο σκληρά για να κρύψω αυτή την κατάσταση, γιατί δε θέλω να φέρω κανέναν σε δύσκολη θέση. Φοβάμαι ότι ο κόσμος θα σκεφτεί πως είμαι αδύναμη, τρελή, κακή μητέρα ή ένα σωρό άλλες κακές σκέψεις που μου έρχονται στο μυαλό και ξέρω ότι δεν είμαι η μοναδική.

Πρέπει να σταματήσουμε να πιστεύουμε ότι η περίοδος μετά τον τοκετό είναι ονειρική, γιατί 1 στις 7 δεν είναι. Πρέπει να αρχίσουμε να ρωτάμε τους νέους γονείς πώς είναι σε ένα βαθύτερο επίπεδο από το κανονικό. Η ερώτηση “Λοιπόν, τι κάνεις;” πυροδοτεί αυτόματα την απάντηση “Καλά, όλα είναι τέλεια!” Πρέπει να μάθουμε να αναγνωρίζουμε τα σημάδια, τα συμπτώματα, τους παράγοντες επικινδυνότητας και να στηρίζουμε τις συνθήκες της επιλόχειας κατάθλιψης.”

Μαμά περιγράφει πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού - Εικόνα 3

“Πρέπει να δώσουμε ένα τέλος σε αυτό το στίγμα. Μοιραστείτε και εσείς τις δικές σας ιστορίες, για να ξέρει η κάθε γυναίκα ότι δεν είναι μόνη της. Αν περνάτε και εσείς επιλόχειο κατάθλιψη, μοιραστείτε την ιστορία σας. Ας δείξουμε σε όλους ότι δε χρειάζεται να υποφέρουν σιωπηλά.

Σε περίπτωση που δε σας το έχει πει κανένας, κάνετε καταπληκτική δουλειά. Σας αγαπάνε και αξίζετε να σας αγαπούν. Δεν είστε μόνες σας. Ξέρω πόσο δύσκολο είναι να ζητήσετε βοήθεια, αλλά πιστέψτε με, αξίζει τον κόπο.”

Μαμά περιγράφει πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού - Εικόνα 4

“Θέλω να ευχαριστήσω τη φίλη μου τη Ντανιέλ, που πέρασε και εκείνη επιλόχειο κατάθλιψη, που τράβηξε αυτές τις φωτογραφίες και με ενθάρρυνε να τις μοιραστώ μαζί σας.”

Μαμά περιγράφει πώς μοιάζει η επιλόχειος κατάθλιψη μετά τη γέννηση ενός παιδιού - Εικόνα 5

[Kathy’s Facebook] [Photographer’s Facebook]

 

Advertisement