ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος

Advertisement

Πολλοί άνθρωποι ασχολούνται με τα αθλήματα, πηγαίνουν στο γυμναστήριο και δοκιμάζουν διάφορες δίαιτες. Ωστόσο, δε συνειδητοποιούμε πως σύμφωνα με αρκετές health.harvard.edu/newsletter_article/Walking-Your-steps-to-health”>μελέτες, οι καθημερινοί περίπατοι είναι ιδιαίτερα αποτελεσματικοί ενάντια στα επιπλέον κιλά.

Παρακάτω θα μάθετε μερικούς κανόνες για το περπάτημα, ώστε να αντικαταστήσετε κάποιες ασκήσεις και να έχετε ένα καλό αποτέλεσμα.Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 1

Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 2

Οι κύριοι παράγοντες που επηρεάζουν τις θερμίδες που καίγονται όταν περπατάτε, είναι η απόσταση που καλύπτετε, η ταχύτητά σας και το σωματικό βάρος. Για καλύτερα αποτελέσματα, θα πρέπει να ακολουθείτε ένα κανονικό πρόγραμμα και να χρησιμοποιείτε έναν μετρητή βημάτων.

Αυτή η συσκευή θα σας πει πόσο περπατήσατε κατά τη διάρκεια της ημέρας. Αν καλύψετε μεγάλη απόσταση αλλά δε χάσετε βάρος, μπορεί να μετρήσει πόσα βήματα θα πρέπει να προσθέσετε.Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 3

Αυτή η κατά προσέγγιση εκτίμηση θα σας βοηθήσει να φτιάξετε το δικό σας πρόγραμμα (σημειώστε ότι πολλά εξαρτώνται από τα ατομικά σας χαρακτηριστικά, τον τρόπο ζωής, τις διατροφικές συνήθειες και την κατάσταση της υγείας σας):

100 θερμίδες = 2.000 βήματα = 1,6 χιλιόμετρα

1 κιλό = 140.000 βήματα = 7.000 θερμίδες = 112 χιλιόμετρα

Τρόποι παράτασης των περιπάτων σας:

-Προσπαθήστε να μη χρησιμοποιείτε το λεωφορείο

-Περπατήστε με τα παιδιά σας από και προς το σχολείο

-Μη χρησιμοποιείτε τα ασανσέρ και τις κυλιόμενες σκάλες

-Κάντε μεγαλύτερες βόλτες με τον σκύλο σας

Για να κάνετε τις βόλτες σας πιο ενδιαφέρουσες, δοκιμάστε τα εξής:

-Πάρτε μαζί σας έναν φίλο

-Ακούστε την αγαπημένη σας μουσική ή ένα ηχητικό βιβλίο

-Περπατήστε σε άγνωστα μέρη ή επιλέξτε νέες διαδρομές

-Το χειμώνα μπορείτε να συνεχίσετε να ασκείστε στο σπίτι, αν έχετε διάδρομο γυμναστικής. Θα σας επιτρέψει να παρακολουθείτε ταινίες ή τηλεοπτικές εκπομπές, διατηρώντας παράλληλα τη φόρμα σας.Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 4

Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 5

Λάβετε υπόψη ότι οι βηματισμοί των ανθρώπων είναι ανομοιογενείς και μπορεί να διαφέρουν αρκετά. Για να υπολογίσετε το μήκος του βήματός σας, μετρήστε μια απόσταση από 10 ως 20 μέτρα και καλύψτε την με το συνηθισμένο ρυθμό, ενώ μετράτε τα βήματα. Διαχωρίστε την απόσταση σε εκατοστά (1.000 ή 2.000) από τον αριθμό των βημάτων που έχετε κάνει.

Λιγότερα από 70 βήματα / λεπτό

Για ένα υγιές άτομο, ένας τέτοιος ρυθμός δεν έχει σχεδόν κανένα αποτέλεσμα γυμναστικής. Συνιστάται σε άτομα που αναρρώνουν από καρδιακή προσβολή ή υποφέρουν από σοβαρή στηθάγχη.

71-90 βήματα / λεπτό, 3-4 χιλιόμετρα / ώρα

Συνιστάται για άτομα με καρδιαγγειακά νοσήματα.

91-110 βήματα / λεπτό, 4-5 χιλιόμετρα / ώρα

Είναι ένας καλός ρυθμός για το σώμα σας και είναι κατάλληλος για οποιοδήποτε υγιές άτομο.

111-130 βήματα / λεπτό

Είναι μια πολύ καλή άσκηση για το σώμα σας, αλλά ακόμη και οι υγιείς άνθρωποι δυσκολεύονται να διατηρήσουν έναν τέτοιο ρυθμό για μεγάλο χρονικό διάστημα.Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 6

Να πόσο πρέπει να περπατάτε καθημερινά για να αρχίσετε να χάνετε βάρος - Εικόνα 7

#1 Ξεκινήστε με έναν ελαφρύ βηματισμό και σταδιακά αυξήστε τη διάρκεια και το ρυθμό. Θα πρέπει πρώτα να αυξήσετε το μήκος των περιπάτων σας και μετά το ρυθμό του βήματος. Οι επιλογές που θα κάνετε, θα πρέπει να είναι κατάλληλες για την υγεία σας.

#2 Γυμναστείτε τακτικά. Ένα περπάτημα την εβδομάδα δε θα σας κάνει καλό. Αν δε μπορείτε να κάνετε περιπάτους κάθε μέρα, κάντε το τουλάχιστον 2-3 φορές την εβδομάδα. Μπορείτε να επιλέξετε μια οποιαδήποτε στιγμή, αλλά όχι νωρίτερα από 1-1,5 ώρα μετά το γεύμα.

#3 Συμβουλευτείτε το γιατρό σας και υποβληθείτε σε ιατρικούς ελέγχους. Επαναλάβετε τις εξετάσεις 1-2 φορές το χρόνο.

#4 Παρακολουθήστε τη στάση σας ενώ περπατάτε. Ο κορμός και οι ώμοι θα πρέπει να είναι ίσιοι και το στομάχι προς τα μέσα.

Θα πρέπει επίσης να θυμάστε ότι μια αργή βόλτα σε μια μικρή απόσταση, θα είναι άχρηστη. Αν περπατήσετε πολύ γρήγορα και για πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα ενώ είστε απροετοίμαστοι, μπορεί ακόμη και να προκαλέσετε κάποιο πρόβλημα στον εαυτό σας.

Πηγή

Advertisement