ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Πότε ο βήχας πρέπει να σας ανησυχήσει;

Advertisement

Σύμφωνα με τις νέες συστάσεις  που εξέδωσε η Aμερικανική Πνευμονολογική Eταιρεία ο βήχας, ανάλογα με τη χρονική του διάρκεια, χωρίζεται σε οξύς, όταν η διάρκειά του είναι μικρότερη των 3 εβδομάδων, υποξύς όταν διαρκεί από 3 έως 8 εβδομάδες, και χρόνιος όταν ξεπερνάει το διάστημα των 8 εβδομάδων.

Κρυωμένοι με βουλωμένη μύτη

Σε αυτές τις περιπτώσεις ο βήχας είναι σύμπτωμα ενός απλού κρυολογήματος που συνοδεύεται με μπούκωμα και δακρύρροια.  Οι ειδικοί πνευμονολόγοι συσντήνουν να ακολουθήσετε τις κλασικές συμβουλές για υγιεινή διατροφή και ζεστά ροφήματα και «οπλιστείτε» με υπομονή μέχρι η ίωση να κάνει τον κύκλο της.

Βήχας με φλέγματα

Οι καπνιστές  γνωρίζουν πολύ καλά αυτόν το βήχα, καθώς πρόκειται για το γνωστό «τσιγαρόβηχα», που βοηθάει τον οργανισμό να απομακρύνει την περιττή βλέννα που παράγεται στον ερεθισμένο βλεννογόνο του αναπνευστικού.

Σταματήσετε το κάπνισμα για να υποχωρήσει ο βήχας.Σε αντίθετη περίπτωση ζητήστε τη βοήθεια ενός πνευμονολόγου.

Ξηρός  που επιδεινώνεται

Tο συνάχι, η έντονη καταρροή και η αίσθηση ενός ξένου σώματος στο λαιμό σας που δεν μπορείτε να απομακρύνετε μπορεί να κρύβουν μια  λοίμωξη στο ανώτερο αναπνευστικό  που δεν έχει θεραπευτεί, με αποτέλεσμα οι εκκρίσεις που ρέουν πίσω από τη μύτη να ερεθίζουν τους υποδοχείς του βήχα στο φάρυγγα.  Πάντως σε κάθε περίπτωση  απευθυνθείτε στο ειδικό γιατρό.

Μαζί με δύσπνοια

Σύμφωνα με τους ειδικούς της Aμερικανικής Πνευμονολογικής Eταιρείας  το άσθμα προκαλεί χρόνιο βήχα, ο οποίος συνήθως είναι ξηρός και συνοδεύεται από δύσπνοια και μερικές φορές σφίξιμο στο στήθος.

Αμέσως στο γιατρό

Οι ειδικοί επιστήμονες δηλώνουν κατηγορηματικά ότι οι πάσχοντες πρέπει να ανησυχήσουν και να απευθυνθούν στον γιατρό στις εξής περιπτώσεις:

– Aν ο βήχας διαρκεί πάνω από 3 εβδομάδες ,συνοδεύεται από αίμα πυρετό, δύσπνοια, πόνο στο στήθος ή ακόμη και αν ανήκετε σε κάποια από τις ευπαθείς ομάδες (καπνιστές, καρδιοπαθείς, ηλικιωμένους, πνευμονοπαθείς).

Πηγή

 

Advertisement