ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Rafale: Τα τρέμουν οι Τούρκοι, ισοπέδωσαν “εύκολα” τουρκική βάση και δεν πήραν χαμπάρι από που τους ήρθε

Advertisement

Τα Rafale, τα γαλλικά μαχητικά που αγόρασε η Ελλάδα, είναι ίδια με αυτά που χτύπησαν και έφυγαν στην Τουρκία, σπέρνοντας τον τρόμο από ενενήντα χιλιόμετρα απόσταση, χωρίς να αντιληφθούν από που τους ήρθε.

Η Τουρκία, στην τουρκική αεροπορική βάση Al-Watiya στην Λιβύη, υπέστη πανωλεθρία, όταν οι θέσεις τους βομβαρδίστηκαν από αγνώστου εθνικότητας γαλλικά μαχητικά Rafale.

Οι Τούρκοι στρατιώτες που φύλαγαν την βάση της Αλ Ουατίγια, ήταν χαλαροί στην σκοπιά τους, όταν άκουσαν τον χαρακτηριστικό ήχο που αφήνει η τροχιά ενός πυραύλου.

Δευτερόλεπτα αργότερα ξέσπασε το πρώτο κύμα της κόλασης, με εκρήξεις που διέλυσαν κτηριακές εγκαταστάσεις και συστήματα αεράμυνας των «γειτόνων» που υπήρχαν εγκατεστημένα στην βάση.

Το αντιαεροπορικό πυραυλικό σύστημα Hawk, καθώς και το πολυδιαφημισμένο Τουρκικό Hisar, στάθηκε αδύνατο να αντιμετωπίσουν το κύμα επίθεσης που εξαπέλυσαν τον περασμένο Ιούλιο τα αόρατα, όπως αποδείχτηκε, Rafale.

Αυτά εξαπέλυσαν άμεσα και δεύτερο χτύπημα για να τελειώνει η δουλειά από απόσταση 90 έως 100 χιλιομέτρων. Οι Τούρκοι στην βάση της Αλ Ουατίγια δεν κατάλαβαν ποτέ τι τους χτύπησε και όταν όλα τελείωσαν, η βάση ήταν κατεστραμμένη, ενώ υπήρξαν και κάποιοι τραυματίες.

Η συγκεκριμένη επιτυχία της αποστολής των Rafale οφείλεται εν πολλοίς στο επιθετικό ραντάρ Spectra που διαθέτουν τα συγκεκριμένα γαλλικά μαχητικά.

Το βασικό όπλο του SPECTRA είναι ότι πρόκειται για ένα «επιθετικό» ραντάρ, το οποίο επιτίθεται σε αυτά του αντιπάλου και τα μπλοκάρει κατά τρόπο που να φαίνεται ότι λειτουργούν χωρίς να συμβαίνει αυτό.

Ακόμα και το ραντάρ των υπερσύγρονων F-35 λειτουργεί με γνώμονα να κάνει το μαχητικό «αόρατο» με την λειτουργία stealth και όχι να επιτεθεί μπλοκάροντας το εχθρικό ραντάρ.

Στην συγκεκριμένη επιχείρηση, τα Rafale που «χτύπησαν» ανήκαν στην Πολεμική Αεροπορία της Αιγύπτου, αφού η Γαλλία δεν ήθελε να αναλάβει ηγετικό ρόλο στην αποστολή, για να μην προκαλέσει τριγμούς στο ΝΑΤΟ.

Οι Γαλλικές Υπηρεσίες Πληροφοριών συνέβαλλαν με τον τρόπο τους στην όχι και τόσο ριψοκίνδυνη αποστολή που έπιασε την Τουρκική αεράμυνα στην Αλ Ουατίγια κυριολεκτικά στον ύπνο, όταν χτύπησαν τα Rafale.

Πόσα Rafale και πότε έρχονται στην Ελλάδα

Στο μεταξύ, τα πρώτα έξι από τα συνολικά 24 δικινητήρια μαχητικά αεροσκάφη, με τα οποία εξοπλίζεται η Πολεμική Αεροπορία, θα προσγειωθούν στη βάση της Τανάγρας, αφότου προηγηθεί μια πτήση περίπου δυόμισι ωρών, χωρίς ενδιάμεσο σταθμό, απευθείας από το Ιστρ της Γαλλίας.

Τα Rafale έχουν ακτίνα δράσης 2.800 μίλια, πολύ μεγαλύτερη χωρητικότητα σε καύσιμα, δύο κινητήρες που εισάγονται για πρώτη φορά ως σύστημα σε μαχητικό της Πολεμικής Αεροπορίας, ένα εξαιρετικά ισχυρό ραντάρ ηλεκτρονικής σάρωσης και δυνατότητα να μεταφέρουν δύο πυραύλους Exocet.

Στο πηδάλιο των έξι Rafale F3R, εκ των οποίων τα τέσσερα είναι μονοθέσια και τα δύο διθέσια, θα βρίσκονται πιλότοι της Πολεμικής Αεροπορίας στον βαθμό του επισμηναγού και του αντισμηνάρχου.

Rafale: Τα τρέμουν οι Τούρκοι, ισοπέδωσαν “εύκολα” τουρκική βάση και δεν πήραν χαμπάρι από που τους ήρθε - Εικόνα 1

Rafale: Τα τρέμουν οι Τούρκοι, ισοπέδωσαν “εύκολα” τουρκική βάση και δεν πήραν χαμπάρι από που τους ήρθε - Εικόνα 2

Πηγή

Advertisement