ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σημαντικά πράγματα που κάθε πατέρας πρέπει να ξέρει για να έχει την καλύτερη σχέση με την κόρη του

Advertisement

Αν θέλετε να έχει μια ζεστή και δυνατή σχέση με τα παιδιά, δώστε πολύ προσοχή στις παρακάτω συμβουλές.

Συνήθως, όταν λέω στους άλλους, ότι είμαι περήφανος πατέρας ενός αγοριού και τεσσάρων κοριτσιών με ρωτάνε πως τα βγάζω πέρα με τόσες γυναίκες στο σπίτι και τι θα γίνει, όταν οι κόρες μου γίνουν έφηβες. Όταν ακούω τους ανθρώπους να μου λένε τέτοια πράγματα, τους λυπάμαι, γιατί δεν θα καταλάβουν ποτέ πόσο μεγάλη ευλογία είναι να είσαι πατέρας τεσσάρων κοριτσιών.

“Σ’ αγαπώ πιο πολύ από χθες” είναι αυτό που μαθαίνουμε ο ένας στον άλλον κάθε μέρα και ξέρω, ότι το μεγάλωμα τεσσάρων κοριτσιών όχι μόνο δεν είναι πρόβλημα, αλλά είναι η μεγαλύτερη ευτυχία. Η μεγαλύτερη κόρη μου είναι 11 ετών και μέχρι τώρα έχω μάθει πολλά πράγματα από αυτήν.

Ο Justin Ricklefs, πατέρας 5 παιδιών, μοιράζεται την εμπειρία του από την ανατροφή των παιδιών του μέσα από 15 χρήσιμες συμβουλές.

#1 Χρειάζεται πραγματικά την αγάπη σου.

Μάθετε να εκφράζετε την αγάπη σας στην κόρη σας. Έχει περισσότερη ανάγκη για την αγάπη σας παρά για ακριβά ρούχα ή παιχνίδια. Κανένας άλλος στον κόσμο δεν μπορεί να αντικαταστήσει την θέση του μπαμπά της, όταν πρόκειται για θέματα ασφάλειας ή εμπιστοσύνης. Καθώς μεγαλώνει μπορεί να σας απογοητεύσει, θα κάνει τα δικά της λάθη και κατά καιρούς θα γίνει αγενής. Κάποια στιγμή μπορεί να αποφασίσει να φύγει από το σπίτι, αλλά δεν πρέπει να της αφήσετε την παραμικρή υποψία, ότι δεν την αγαπάτε. Πρέπει να είναι 100% σίγουρη, ότι θα την αγαπάτε ό,τι και κάνει. Μην χάνετε ευκαιρία να της λέτε, ότι την αγαπάτε.

#2 Από εσάς εξαρτάται τι είδους σύντροφο θα διαλέξει.

Η σχέση που θα έχετε με την κόρη σας θα επηρεάσει σημαντικά την επιλογή του συντρόφου της. Αν είστε καλός πατέρας, θα προσπαθήσει υποσυνείδητα να βρει έναν σύντροφο που να σας μοιάζει. Αν δεν είστε, θα δυσκολευτεί πολύ να βρει έναν άντρα που να την αγαπάει και να δημιουργήσει έναν υγιή δεσμό μαζί του. Τα κορίτσια συνήθως επιλέγουν να παντρευτούν κάποιον που μοιάζει στον πατέρα του.

#3 Να ακούτε την μουσική της.

Όταν ένα κορίτσι βρίσκεται στην εφηβεία, θέλει να ακούει ένα συγκεκριμένο είδος μουσικής, που μπορεί να σας αρέσει ή όχι. Μπορεί να μην έχετε τις ίδιες μουσικές προτιμήσεις, αλλά προσπαθήστε να καταλάβετε, γιατί θέλει να ακούει το συγκεκριμένο είδος μουσικής. Προσπαθήστε να ακούσετε την μουσική της ή να πάτε μαζί σε μια συναυλία συγκροτήματος που της αρέσει. Έτσι, θα έχετε κάτι κοινό να συζητήσετε. Ή όταν είστε μαζί στο αυτοκίνητο, αφήστε την να επιλέξει εκείνη την μουσική.

#4 Παρατηρεί τον τρόπο που συμπεριφέρεστε στην μητέρα της.

Αυτή είναι ίσως η πιο πολύτιμη συμβουλή. Ακολουθήστε την και θα μπορέσετε να γίνετε ο καλύτερος πατέρας. Είναι πολύ απλό: να δείχνετε πάντα στα παιδιά σας, ότι αγαπάτε την μητέρα τους και εκτιμάται τον γάμο σας. Μην παραμερίσετε την προσωπική σας ζωή στην προσπάθειά σας να γίνεται καλός πατέρας. Να βγαίνετε με την γυναίκα σας και να σχεδιάζετε διακοπές μαζί, χωρίς τα παιδιά σας. Να δείξετε στα παιδιά σας, ότι η προτεραιότητά σας είναι η γυναίκα σας. Αυτό όχι μόνο θα δυναμώσει τον γάμο σας, αλλά θα κάνει τα παιδιά σας να αποκτήσουν μια υγιή άποψη για τον γάμο.

#5 Να είστε κοντά στην κόρη σας ειδικά όταν μπει στην εφηβεία.

Η εφηβεία θα είναι μια μεγάλη και δύσκολη περίοδος. Η κόρη σας θα αντιμετωπίσει καινούργια προβλήματα και ίσως δεν φαίνεται τόσο γλυκιά όσο πριν. Κατά την διάρκεια αυτής της περιόδου μην απομακρυνθείτε. Να είστε δίπλα της και να μην συμβουλεύετε όποτε το χρειάζεται. Να της συμπεριφέρεστε σαν να μην έχει αλλάξει τίποτα. Πρέπει να νιώθει την αγάπη και τον σεβασμό σας.

#6 Να συμμετέχετε στο αγαπημένο της άθλημα και να καλλιεργήσετε έναν υγιεινό τρόπο ζωής.

Αν θέλετε η κόρη σας να γίνει μια υγιής και όμορφη γυναίκα, φροντίστε να γυμνάζεται από όσο το δυνατόν μικρότερη ηλικία. Προσπαθήστε να κάνετε μαζί απλές ασκήσεις σε καθημερινή βάση. Το να είσαι κοπέλα δεν σημαίνει να φοράς μόνο ωραία φορέματα, αλλά και να έχεις ένα ωραίο και υγιές σώμα.

#7 Να γιορτάζετε πιο συχνά οικογενειακές γιορτές.

Η παιδική ηλικία είναι από τις πιο πολύτιμες αναμνήσεις της ζωής μας. Η κόρη σας πρέπει να την θυμάται όσο πιο έντονα γίνεται. Μπορείτε για παράδειγμα να κανονίσετε ένα οικογενειακό ταξίδι για τα γενέθλιά της και να αφήσετε εκείνη να διαλέξει το μέρος. Να έχετε πάντα μια κάμερα μαζί σας, για να καταγράψετε όλες τις όμορφες οικογενειακές στιγμές. Να βρίσκετε συνέχεια ιδέες για το πως να περνάτε χρόνο μαζί και να τραβάτε πολλές φωτογραφίες.

#8 Να της μάθετε ότι το να δίνεις είναι πιο σημαντικό από το να παίρνεις.

Κάτι μαγικό συμβαίνει, όταν τα παιδιά καταλαβαίνουν ότι δεν είναι το κέντρο του κόσμου. Δεν πρέπει πάντα να βασίζεται στην βοήθεια κάποιου άλλου ή πρέπει να αφήσει το τελευταίο κομμάτι του κέικ για κάποιον άλλον. Προσπαθήστε να της εξηγήσετε, ότι η ζωή της θα είναι πολύ πιο ωραία αν προσπαθεί να βοηθάει τους άλλους. Το πιο σημαντικό είναι να της μάθετε πως όταν έχει άδικο, θα πρέπει να το παραδέχεται.

#9 Να πηγαίνετε πάντα σε σημαντικά για εκείνη γεγονότα.

Όλοι έχουν δουλειά και καριέρα, γεγονός που δεν τους αφήνει αρκετό χρόνο για την οικογένειά τους. Θα πρέπει πάντα να προσπαθείτε πολύ σκληρά να είστε παρόντες σε σημαντικά για την κόρη σας γεγονότα, είτε πρόκειται για την σχολική συναυλία είτε για τον πρώτο της αγώνα. Να την συγχαίρεται πάντα για την προσπάθειά της.

#10 Όταν είστε σπίτι να κλείνετε το κινητό.

Το μεγαλύτερο λάθος που κάνουν οι σημερινοί γονείς είναι ότι παίρνουν την δουλειά τους στο σπίτι. Το κακό με αυτό είναι, ότι μπορεί να είστε στο σπίτι με τα παιδιά σας, αλλά δεν είστε ουσιαστικά διαθέσιμοι. Οπότε, όταν είστε σπίτι κλείστε το κινητό σας και περάστε περισσότερο ποιοτικό χρόνο με την μικρή σας πριγκίπισσα.

#11 Μάθετε να φτιάχνετε τα μαλλιά της.

Σίγουρα οι μαμάδες τα καταφέρνουν καλύτερα σε αυτά, αλλά και οι μπαμπάδες πρέπει να ξέρουν να τα κάνουν. Επίσης, οι ψυχολόγοι πιστεύουν, ότι κάθε πατέρας πρέπει να ξέρει να φτιάχνει τα μαλλιά και τα νύχια της κόρης του, γιατί αυτό δείχνει στην κόρη τους ότι ένας άντρας δεν είναι μόνο σκληρός, αλλά και ευγενικός.

#12 Βγείτε έξω μόνο οι δυο σας.

Να παίρνετε την κόρη σας και να πηγαίνετε σινεμά ή για φαγητό μόνο οι δυο σας, χωρίς άλλα μέλη της οικογένειας. Αυτό θα την διδάξει πως πρέπει να φέρεται ένας άντρας σε μια γυναίκα. Ανοίξτε της την πόρτα του αυτοκινήτου, κάντε της κομπλιμέντα, κάντε την να γελάσει και αφήστε να διαλέξει το φαγητό. Με αυτόν τον τρόπο θα κάνετε την κόρη σας να νιώσει μοναδική και θα καταλάβει πόσο την αγαπάτε.

#13 Εξηγήστε της ότι η ομορφιά δεν είναι το παν.

Οι ψυχολόγοι υποστηρίζουν, ότι οι μπαμπάδες πρέπει να εξηγούν στην κόρη τους, ότι η εσωτερική ομορφιά έχει μεγαλύτερη αξία. Η όμορφη προσωπικότητά της και η αυτοεκτίμησή της είναι τα στοιχεία που θα την βοηθήσουν να προχωρήσει στην ζωή της. Είστε ο καλύτερος που μπορεί να της διδάξει, ότι δεν χρειάζεται να φτάσει στα άκρα για να εντυπωσιάσει.

#14 Μην είστε απόντες από την παιδική της ηλικία.

Είναι τρομερό το πόσο γρήγορα μεγαλώνουν τα παιδιά, χωρίς καν να το καταλάβουμε. Απολαύστε τον ρόλο του πατέρα και προσπαθήστε να είστε μέρος της ζωής της.

#15 Μην διστάζετε να ζητάτε συγγνώμη από την κόρη σας. Όσο σκληρά και αν προσπαθούμε είμαστε άνθρωποι και αναπόφευκτα θα κάνουμε λάθη και θα απογοητεύσουμε τα παιδιά μας. Όταν ξέρετε, ότι έχετε κάνει κάποιο λάθος να ζητάτε συγγνώμη από την κόρη σας. Αν δεν μπορείτε να το πείτε, βρείτε έναν τρόπο να το δείξετε με πράξεις. Με αυτόν τον τρόπο η σχέση σας με την κόρη σας θα γίνει πιο δυνατή.

Πηγή

Advertisement