ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

6 συμπεριφορές που μαθαίνουν τα παιδιά από εμάς..

Advertisement

Είμαστε το παράδειγμά τους, και μας μιμούνται και στο παραμικρό. Κάτι που μαθαίνεις σίγουρα όταν γίνεσαι γονιός είναι ότι κάθε σου κίνηση παρακολουθείται και καταγράφεται. Μας παρατηρούν, μας ακούνε ακόμα κι όταν νομίζουμε ότι η προσοχή τους είναι στραμμένη αλλού, μελετούν τη συμπεριφορά μας και την αναπαράγουν στην πρώτη ευκαιρία.

Αυτή είναι μεγάλη ευθύνη. Ας δούμε τις 6 συμπεριφορές που μαθαίνουν τα παιδιά από μας.

1. Πώς φερόμαστε στον/στην σύντροφό μας.

Αν φερόμαστε με σεβασμό, αγάπη, καλοσύνη και ευγένεια στον/στην σύντροφό μας, αυτή τη συμπεριφορά θα έχουν και τα παιδιά απέναντί του/της. Θα μάθουν να τη θεωρούν δεδομένη κι έτσι, όταν αργότερα θα έρθει η σειρά τους να αποκτήσουν σύντροφο, θα ξέρουν ποιοι άνθρωποι τους αξίζουν.

2. Πώς διαχειριζόμαστε το χρήμα.

Αν ξοδεύουμε λεφτά αλόγιστα, το ίδιο θα μάθουν να κάνουν και τα παιδιά. Αν μάθουν όμως από μικρά πώς να σχεδιάζουν τον προϋπολογισμό τους και να ακολουθούν το σχέδιο, καθώς και ποιες είναι οι προτεραιότητες, θα τους είναι πολύ πιο εύκολο να διαχειριστούν υπεύθυνα τα χρήματά τους μεγαλώνοντας.

3. Πώς φερόμαστε στους άλλους.

Αν χρησιμοποιούμε τους γύρω μας για να κερδίσουμε κάτι, αν τους κακολογούμε και τους μειώνουμε, θα μεγαλώσουμε παιδιά που θα θεωρούν αυτή τη συμπεριφορά φυσική. Αν λοιπόν το παιδί μας βλέπει να μιλάμε άσχημα στους σερβιτόρους, στους πωλητές, και γενικά στους ανθρώπους που μας εξυπηρετούν, μαθαίνει ότι μπορεί να κάνει το ίδιο. 6 συμπεριφορές που μαθαίνουν τα παιδιά από εμάς.. - Εικόνα 3 4. Την ακεραιότητα.

Καταλαβαίνουν πότε τους λέμε ψέματα. Θυμούνται πάντα τις υποσχέσεις μας και αν τις κρατάμε ή όχι. Καταγράφουν τις φορές που λέμε ψέματα σε άλλους ή που υποκρινόμαστε ότι τους συμπαθούμε ενώ μας έχουν ακούσει να μιλάμε άσχημα γι” αυτούς. Η δική μας ακεραιότητα ή η έλλειψή της θα έχει αντίκτυπο στο χτίσιμο του χαρακτήρα τους.

5. Την αυτοπειθαρχία.

Αν τρώμε υπερβολικά, πίνουμε υπερβολικά, παρακοιμόμαστε, αμελούμε τους λογαριασμούς μας, παραμελούμε το σπίτι και τον εαυτό μας, βρίσκουμε πάντα δικαιολογίες για τα λάθη μας, το ίδιο ακριβώς θα κάνουν και τα παιδιά. Αν όμως έχουμε αυτοπειθαρχία, η μίμηση θα τα οδηγήσει σε καλύτερες επιλογές για τη ζωή και την υγεία τους.

6. Το πόσο γενναιόδωροι είμαστε.

Το πνεύμα της γενναιοδωρίας, είτε αυτή εκφράζεται με την ένταξή μας σε μια συλλογική προσπάθεια αλληλεγγύης, είτε εκφράζεται με το να βοηθάμε όπως μπορούμε ατομικά, τα παιδιά θα το καλλιεργήσουν από το δικό μας παράδειγμα. Αν εμείς οι ίδιοι είμαστε πρόθυμοι να βοηθήσουμε ενεργά όσους έχουν ανάγκη, θα μεγαλώσουμε παιδιά που βλέπουν πέρα από τον εαυτό τους και τον μικρόκοσμό τους.

 

Advertisement