ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ

Advertisement

Το 1989, η NASA είχε ξεκινήσει μια μελέτη που την ονόμασε Καθαρός Αέρας με σκοπό να καθορίσει ποια φυτά στα νοικοκυριά είναι καλύτερα σε σχέση με τον αέρα τους. Η έρευνα έχει δείξει ότι ο αέρας μέσα στο σπίτι περιέχει πολλές επιβλαβείς χημικές ουσίες όπως το βενζόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο, την αμμωνία και πολλά άλλα. Οι επιστήμονες της NAΣA ισχυρίζονται ότι κάποια κοινά φυτά εσωτερικού χώρου μπορούν να καθαρίσουν την ρύπανση του αέρα των εσωτερικών χώρων. Μερικά από αυτά μπορούν να απορροφήσουν έως και το 85% των εν δυνάμει επιβλαβών αερίων καθαρίζοντας έτσι τον αέρα μέσα στα σπίτια μας, στους εσωτερικούς δημόσιους χώρους και στα κτίρια με γραφεία.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι εσωτερικοί ρύποι που επηρεάζουν την υγεία μας είναι οι εξής:

Φορμαλδεΰδη. Κρύβεται στις μοριοσανίδες, στα έπιπλα με επικάλυψη, στα χαλιά, στον καπνό του τσιγάρου, στα πλαστικά σκεύη και στο φυσικό αέριο. Μπορεί να προκαλέσει αλλεργίες, ερεθισμό του βλεννογόνου υμένα, άσθμα και διάφορες δερματικές παθήσεις. Τριχλωροαιθυλένιο. Βρίσκεται σε μελάνια εκτύπωσης, χρώματα, βερνίκια, προϊόντα καθαρισμού χαλιών και υφασμάτων, καθώς και στο χλωριωμένο νερό. Το τετραχλωροαιθυλένιο είναι ένα ισχυρό καρκινογόνο που προκαλεί βλάβη στα μάτια και στο δέρμα, βλάβες στο συκώτι και τα νεφρά καθώς και ψυχοκινητική διέγερση. Βενζόλιο. Βρίσκεται στο χρώμα, στις λάκες, στα βερνίκια, στα προϊόντα καθαρισμού,υγρά σαπούνια,καουτσούκ και στον καπνό του τσιγάρου. Αυτή η καρκινογόνος ουσία που συσσωρεύεται στον λιπώδη ιστό μπορεί να προκαλέσει λευχαιμία, νευρική έξαψη(όπως αυτή που προκαλείται από το αλκοόλ), δύσπνοια και σπασμούς. Επίσης, μειώνει την αρτηριακή πίεση. Αμμωνία. Βρίσκεται σε εξαρτήματα ηλεκτρονικών υπολογιστών, στον καπνό του τσιγάρου, και τα οικιακά καθαριστικά. Προκαλεί ένα ξηρό βήχα και πονόλαιμο,προκαλεί πόνο στο στήθος, καθώς και την διόγκωση του λάρυγγα και των πνευμόνων. Ξυλόλιο. Αυτό χρησιμοποιείται για να κάνουν τα πλαστικά, χρώματα, βερνίκια και κόλλα. Ξυλόλιο μπορεί επίσης να βρεθεί στα καυσαέρια των οχημάτων, στα δερμάτινα προϊόντα και στον καπνό. Είναι ερεθιστικό για το δέρμα, τα μάτια και την αναπνευστική οδό.

Εμείς πιστεύουμε ότι τα φυτά στα νοικοκυριά είναι κάτι πολύ περισσότερο από απλά μια όμορφη διακόσμηση.

Δείτε παρακάτω δεκαπέντε κορυφαία φυτά που θα πρέπει να σκεφτείτε να βάλετε στο σπίτι σας ώστε να έχετε καλύτερη υγεία και καθαρότερο αέρα.

Anthurium Andraeanum (Κρίνος Φλαμίνγκο)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 1

Ο κρίνος αυτός ενυδατώνει τον αέρα με τους  υδρατμούς. Απορροφά επίσης το ξυλόλιο και τολουόλιο και τα μετατρέπει σε αβλαβείς ουσίες.

Jamesonii (Ζέρμπερες)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 2

Αυτό το όμορφο γεμάτο άνθη φυτό είναι χρήσιμο στην απομάκρυνση τοξικών παραγόντων όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο από τον αέρα. Τοποθετήστε το σε ένα ζεστό, καλά φωτισμένο χώρο.

Scindapsus (Χρυσός Λωτός)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 3

Είναι ένα από τα καλύτερα φυτά που όμως αναπτύσσεται σε σκιά. Ο Χρυσός Λωτός είναι επίσης ένας πολύ καλός τρόπος για να απαλλαγούμε από το βενζόλιο και την φορμαλδεΰδη στο σπίτι μας. Αλλά να έχετε κατά νου:Το  Scindapsus είναι ένα δηλητηριώδες φυτό, το οποίο θα πρέπει να φυλάσσεται μακριά από τα παιδιά και τα ζώα.

Αγλαόνημα

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 4

Το κινέζικο αειθαλές δεν χρειάζεται πολύ φως για να αναπτυχθεί, αλλά απαιτεί υγρό αέρα. Έχει αποδειχθεί ότι είναι πολύ αποτελεσματικό στο φιλτράρισμα του βενζολίου και της φορμαλδεΰδης από τον αέρα, όμως ο χυμός και τα οι καρποί του είναι τοξικοί.

Chlorophytum (Αράχνη)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 5

Το φυτό αράχνη, με το πλούσιο φύλλωμα και τα μικρά λευκά λουλούδια, είναι μια πολύ δημοφιλής επιλογή για φυτό εσωτερικού χώρου. Αλλά δεν είναι μόνο όμορφο. Οι μελέτες έχουν επιβεβαιώσει ότι βοηθά στην  αφαίρεση του βενζολίου,της φορμαλδεΰδης, του μονοξειδίου του άνθρακα και του ξυλολίου από τον αέρα στους εσωτερικούς χώρους. Επιπλέον, αυτό το φυτό είναι απολύτως ακίνδυνο για τα παιδιά και τα ζώα.

Κισσός

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 6

Το φυτό αυτό είναι μια καλή επιλογή για συνθήκες χαμηλού φωτισμού. Απορροφά το βενζόλιο, το μονοξείδιο του άνθρακα, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο. Βοηθά, επίσης, στην εξάλειψη ορισμένων αλλεργιογόνων, π.χ. μούχλα.

Αζάλεα

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 7

Βοηθά να κρατήσετε τον αέρα χωρίς φορμαλδεΰδη, η οποία απελευθερώνεται από το κόντρα πλακέ, τα έπιπλα και τα χαλιά. Η αζαλέα ανθίζει για μεγάλο χρονικό διάστημα, αλλά απαιτεί προσοχή.

Sansevieria (Γλώσσα της πεθεράς)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 8

Η Sansevieria είναι πολύ ανθεκτική, και μπορεί να ανεχθεί σχεδόν οποιαδήποτε τοποθεσία και συνθήκες για να μεγαλώσει. Είναι εξαιρετική στην αφαίρεση της φορμαλδεΰδης, βενζολίου, τριχλωροαιθυλενίου από το σπίτι ή το γραφείο. Την νύχτα, το φυτό απορροφά επίσης το διοξείδιο του άνθρακα και απελευθερώνει οξυγόνο.

Marginata (Δράκαινα)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 9

Ένας από τους καλύτερους τρόπους για να απαλλαγούμε από το ξυλόλιο, το τριχλωροαιθυλένιο και την φορμαλδεΰδη στο σπίτι,είναι να αγοράσετε αυτό το φυτό. Η Δράκαινα μεγαλώνει αρκετά αργά, αλλά σίγουρα αξίζει η αναμονή. Πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχετε αρκετό χώρο για αυτό το φυτό, δεδομένου ότι μπορεί να αυξηθεί πολύ σε ύψος. Είναι καλύτερα να τοποθετήσετε την Δράκαινα σε ένα σημείο με μέτρια ηλιοφάνεια.

Philodendron (Φιλόδενδρο)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 10

Είναι γνωστό ως η ‘κινητήριος δύναμη’ για το φιλτράρισμα της φορμαλδεΰδης και άλλων τοξικών χημικών ουσιών από τον αέρα. Προτιμά το λίγο φως και αυτό το φυτό είναι πολύ εύκολο στην φροντίδα του. Αλλά να θυμάστε:το φιλόδενδρο μπορεί να είναι επικίνδυνο για τα παιδιά και τα ζώα

Nephrolepis (Φτέρη)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 11

Η φτέρη είναι εξαιρετική για την ενυδάτωση και τον καθαρισμό του αέρα από την φορμαλδεΰδη, το μονοξείδιο του άνθρακα και το ξυλόλιο. Αναπτύσσεται καλύτερα στη σκιά και απαιτεί τακτικό πότισμα.

Spathiphyllum (Σπαθίφυλλο)

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 12

Το φυτό της ειρήνης είναι ένα πολύ κοινό φυτό εσωτερικού χώρου γνωστό για την εξαιρετική ικανότητά του να απομακρύνει τοξικές ουσίες όπως το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο από τον αέρα. Επίσης, μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από το τολουόλιο και το ξυλόλιο στο σπίτι σας. Επιπλέον, ο καθαρισμός της σκόνης από τα φύλλα του θα κάνει αυτό το φυσικό καθαριστή αέρα ακόμη πιο αποτελεσματικό.

Μπαμπού

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 13

Το φυτό αυτό είναι ένα από τα καλύτερα για το φιλτράρισμα από το βενζόλιο, την φορμαλδεΰδη και το τριχλωροαιθυλένιο. Τοποθετήστε το δίπλα στα βερνικωμένα έπιπλα και θα εξατμίσει τις επιβλαβείς χημικές ουσίες.

Σεφλέρα

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 14

Η Σεφλέρα έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματική στην εξαφάνιση της φορμαλδεΰδης, του τολουολίου και βενζολίου από τον αέρα. Με το γυαλιστερό φύλλωμά του να ακτινοβολεί προς τα  έξω από το κεντρικό στέλεχος, το φυτό Σεφλέρα ονομάζεται επίσης  ομπρέλα σε ορισμένες χώρες.

Χρυσάνθεμο

15 σπουδαία φυτά για να απομακρύνετε τις τοξίνες από τους εσωτερικούς χώρους σύμφωνα με την ΝΑΣΑ - Εικόνα 15

Αυτό το όμορφο λουλούδι όχι μόνο θα είναι μια τέλεια διακόσμηση για το  σπίτι, αλλά είναι επίσης εκπληκτικό στην αφαίρεση της φορμαλδεΰδης, ξυλολίου, βενζολίου και αμμωνίας από τον αέρα των εσωτερικών χώρων.

trueactivist

Πηγή

Advertisement