ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Συμβουλές για το πως να κάνετε λεφτά από τον πιο πλούσιο και αυτοδημιούργητο άνθρωπο στην Κίνα

Advertisement

Ο Jack Ma είναι ο ιδρυτής της ηλεκτρονικής πλατφόρμας Alibaba, που οι πωλήσεις του ξεπερνούν τις πωλήσεις του Amazon και του eBay μαζί.

Μεγάλωσε σε μια παραδοσιακή οικογένεια παραμυθάδων, που διώκονταν κατά τη διάρκεια της Πολιτιστικής Επανάστασης στην Κίνα ως μέρος των διανοουμένων. Ωστόσο, παρά την δύσκολη παιδική του ηλικία ο Jack κατάφερε να στήσει την δικη του εταιρία που σήμερα κοστίζει εκατομμύρια δολάρια.

Δείτε παρακάτω μερικές συμβουλές επιτυχίας από τον ειδικό του είδους και αυτοδημιούργητο Jack Ma (Τζακ Μα).

Ποια είναι η διαφορά ανάμεσα στον αρχηγό μιας εταιρίας και στους υπαλλήλους. Ο ηγέτης μιας εταιρίας δεν πρέπει ποτέ να συγκρίνει τις τεχνικές του ικανότητες με εκείνες των εργαζομένων του. Οι τεχνικές δεξιότητες των εργαζομένων πρέπει πάντα είναι καλύτερες. Σε αντίθετη περίπτωση έχει διαλέξει λάθος υπαλλήλους. Ένας ηγέτης θα πρέπει να έχει ένα σαφές όραμα για την πορεία της εταιρίας και να βλέπει χρόνια μπροστά. Ένας ηγέτης πρέπει να έχει αποφασιστικό χαρακτήρα και να επιμονή να αντέχει σε καταστάσεις που οι υπάλληλοι του δεν θα άντεχαν. Ένας ηγέτης πρέπει να είναι σε θέση να αντιμετωπίσει δυσκολίες και αναπόφευκτες αποτυχίες. Ανακεφαλαιώνοντας, ένας καλός ηγέτης διακρίνεται από σαφές όραμα, επιμονή και ισχυρή θέληση. Ποτέ μην εμπλακείτε με την πολιτική.

Μια πολιτική θέση και μια μεγάλη περιουσία σπάνια ανήκουν στο ίδιο πρόσωπο. Αν θέλετε να ξεκινήσετε μια πολιτική σταδιοδρομία, ξεχάστε τις επιχειρήσεις. Αν είστε πολιτικός, ποτέ δεν θα γίνεται καλός στην απόκτηση χρημάτων. Όταν ένας άνθρωπος έχει τόσα πολλά χρήματα και πολιτική ισχύ είναι ένας συνδυασμός σπίρτου και δυναμίτη.

4 ερωτήσεις για τους νέους. Ποια είναι η πραγματική αποτυχία; Η πραγματική αποτυχία είναι να σταματάς να εξελίσεσαι. Τι είναι η επινοητικότητα; Θα καταλάβετε το νόημά της, όταν αντιμετωπίσετε αποτυχίες, δυσάρεστες καταστάσεις και απογοητεύσεις. Μόνο οι ανόητοι μιλάνε με το στόμα τους. Οι ευφυείς μιλούν με το μυαλό τους και οι σοφοί με την καρδιά τους. Τι πρέπει να κάνετε; Πρέπει να είστε πιο επιμελείς, εργατικοί και φιλόδοξοι από ότι οι υπόλοιποι. Είμαστε εδώ για να ζούμε την ζωή μας στο έπακρο.

Πάντα λέω, ότι δεν γεννηθήκαμε για να δουλεύουμε συνέχεια. Αντίθετα, είμαστε εδώ για να απολαμβάνουμε την ζωή μας και να κάνουμε τις ζωές των άλλων καλύτερες. Αν η δουλειά είναι το μόνο πάθος σας, θα έρθει μια μέρα που θα το μετανιώσετε.

Για του ανταγωνιστές και τον ανταγωνισμό. Μόνο οι ανόητοι είναι επιθετικοί με τους ανταγωνιστές τους. Αν συμπεριφέρεστε σε όλους σαν να είναι εχθροί σας, τότε όλοι θα γίνουν εχθροί σας. Όταν ανταγωνίζεστε άλλους, προσπαθήστε να μην τους μισήσετε. Το μίσος μπορεί να σας καταστρέψει. Ο ανταγωνισμός είναι σαν το σκάκι. Αν χάσετε, μπορείτε πάντα να παίξετε και στον επόμενο γύρο. Δεν υπάρχει νόημα να τσακωθείτε. Ένας αληθινός επιχειρηματίας δεν έχει εχθρούς. Μόλις το συνειδητοποιήσετε αυτό, δεν θα υπάρχει κανένας που να μπορεί να σας σταματήσει. Για την γκρίνια. Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, αν γκρινιάζετε κατά καιρούς.

Ωστόσο, αν η κατάθλιψη είναι τακτικός φιλοξενούμενος και συνηθίσετε να γκρινιάζετε, μοιάζετε λίγο με αλκοολικούς: όσο περισσότερο πίνεις, τόσο πιο δύσκολο είναι να συνεχίσεις. Ο κόσμος δεν ενδιαφέρεται για αυτά που λέτε. Νοιάζετε για αυτά που κάνετε. Συμβουλές για επιχειρηματίες. Οι μεγάλες ευκαιρίες είναι συνήθως αόρατες για την πλειοψηφία των ανθρώπων. Αν σε μια σύσκεψη το 90% των εργαζομένων ψηφίσουν μια ιδέα, ποτέ δεν την ακολουθώ. Ο λόγος είναι απλός: αν όλοι μπορούν να δουν ξεκάθαρα τα κέρδη, αυτό σημαίνει ότι και άλλες εταιρίες θα ακολουθήσουν αυτήν την ιδέα και δεν θα υπάρξει καμία καινοτομία. Προσπαθήστε να κάνετε τους υπαλλήλους σας να απολαμβάνουν να δουλεύουν για εσάς.

Το 2001 έκανα ένα λάθος. Είπα στους υπαλλήλους μου που ήταν παρόντες στο ξεκίνημα της εταιρίας, ότι ποτέ δεν θα έφταναν σε θέση υψηλότερη από αυτή του διευθυντή. Σκέφτηκα, ότι θα ήταν καλύτερο να πάρω εξωτερικούς συνεργάτες για τις θέσεις των κορυφαίων στελεχών και των αντιπροέδρων. Μετά από πολλά χρόνια κανένας από αυτούς τους εξωτερικούς συνεργάτες δεν εργάζεται πια στην εταιρία μου, ενώ οι άνθρωποι των οποίων είχα αμφισβητήσει τις ικανότητες αποδείχθηκαν ιδανικοί για τις κορυφαίες διευθυντικές θέσεις και τις θέσεις των αντιπροέδρων. Οι πελάτες πρέπει να είναι η πρώτη σας προτεραιότητα. Οι εργαζόμενοι η δεύτερη. Και μετά στην τρίτη θέση έρχονται οι μέτοχοι. Να προσαρμόζεστε πρώτοι στις νέες καταστάσεις, πριν από τους άλλους. Ξεχάστε τα χρήματα και τους τρόπους για να βγάλετε χρήματα.

Έχω μια σημαντική αρχή: η στάση σας στην δουλειά και οι αποφάσεις που παίρνετε είναι πιο σημαντικές από τις ικανότητές σας. Δεν μπορείτε να τους κάνετε όλους να σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο, αλλά μπορείτε να τους κάνετε να επιδιώκουν τον ίδιο σκοπό. Μην προσπαθήσετε καν να διδάξετε στους υπαλλήλους σας τον ίδιο τρόπο σκέψης. Αυτό είναι αδύνατο. Αντίθετα, ενώστε τους κάτω από έναν κοινό στόχο. Είναι πιο εύκολο να ταυτιστούν οι άνθρωποι με μια ιδέα παρά με έναν ηγέτη, άσχετα από το πόσο ικανός είναι. Αντί να υλοποιείται βραχυπρόθεσμα σχέδια, επικεντρωθείτε σε σταθερά και μακροπρόθεσμα σχέδια. Η στάση σας καθορίζει την μελλοντική σας επιτυχία. Για την επιχειρηματικότητα. Μερικές φορές είναι δύσκολο να εξηγήσεις μια καλή επιχειρηματική ιδέα. Να θυμάστε, ότι οι ιδέες που εξηγούνται εύκολα δεν είναι ποτέ καλές. Ο ιδανικός συνεργάτης είναι αυτός που έχει τις ικανότητες που λείπουν από εσάς, άσχετα από το αν είναι επιτυχημένος ή όχι. Να αναζητάτε τους κατάλληλους ανθρώπους, όχι τους καλύτερους. Το πιο εύθραυστο πράγμα στον κόσμο είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. Το “δωρεάν” δεν μπορεί ποτέ να είναι τόσο φθηνό. Το σήμερα είναι δύσκολο, το αύριο θα είναι ακόμα χειρότερο. Το μεθαύριο, όμως, θα είναι τέλειο. Τι δεν πρέπει ποτέ να κάνετε.

Τα χειρότερα χαρακτηριστικά για έναν επιχειρηματία: το να είναι υπεροπτικός ή να αδυνατεί να αξιολογήσει επαρκώς την κατάσταση, παραλείποντας να διατηρήσει υψηλούς στόχους, να μην έχει μακροπρόθεσμους στόχους. Αν υπάρχει κάτι που δεν ξέρετε για τους ανταγωνιστές σας, αν τους υποτιμάτε ή δεν τους θεωρείται πραγματική απειλή, τότε είναι σίγουρο ότι θα χάσετε. Ακόμα και αν η επιχείρηση του ανταγωνιστή σας είναι πιο μικρή ή πιο αδύναμη από την δική, πρέπει να την αντιμετωπίζετε ως ίσο. Αντίθετα, αν είναι μεγαλύτερη από την δική σας, μην φοβηθείτε από την υπεροχή της. Για το ξεκίνημα της δική σας επιχείρησης. Όταν ξεκινάτε την δική σας επιχείρηση, σημαίνει ότι θα στερηθείτε το σταθερό εισόδημα και τα ετήσια μπόνους. Από την άλλη πλευρά, αυτό σημαίνει, ότι από δω και στο εξής το εισόδημά σας θα είναι απεριόριστο, μπορείτε να οργανώνετε τον χρόνο σας πιο αποτελεσματικά και δεν χρειάζεται να ζητάτε άδεια από κανέναν.

Αν οι αποφάσεις σας είναι διαφορετικές από εκείνες των συνομηλίκων σας, η ζωή σας θα είναι επίσης διαφορετική.

Πηγή

Advertisement