ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο.

Advertisement

Πέρασε από 39 χώρες, έκανε 100.000 χλμ κι έκαψε 3.500 λίτρα βενζίνης.

Mε μια  Honda μόλις 250 κ.ε ο Θεσσαλονικιός, Ηλίας Βροχίδης γύρισε 39 χώρες μέσα σε 3 χρόνια, κάνοντας 100 χιλιάδες χιλιόμετρα. Γύρισε στη Θεσσαλονίκη, γεμάτος από εμπειρίες, αναμνήσεις και εικόνες, τις οποίες μοιράστηκε με το seleo.gr

Tον Μάιο του 2013 ξεκίνησε από την Θεσσαλονίκη το ταξίδι του ο Ηλίας Βροχίδης.  Με μια Honda XR 250 και με τα απολύτως απαραίτητα, θέλησε να φτάσει στη Αφρική και στη Μέση Ανατολή. Αρχικά, αφιέρωσε δυο μήνες στα Βαλκάνια, περνώντας από Αλβανία, Μαυροβούνιο, Βοσνία – Ερζεγοβίνη, Κροατία, Σλοβενία και Ιταλία.

Φωτογραφία του Ηλία Βροχίδη από το Μαυροβούνιο.

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 1

Kροατία

Στην Ιταλία συνάντησε, την φίλη του, Χριστίνα Πεφάνη, όπου από εκεί με πλοίο πέρασαν στο Μαρόκο για να αρχίσει το «σαφάρι» τους για 10 μήνες στην Αφρική.

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 2

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 3

Επισκέφτηκαν 39 χώρες, καταναλώνοντας περίπου 3,5 τόνους βενζίνη. Οι χώρες που επισκέφτηκαν στην Αφρική είναι: Μαρόκο, Μαυριτανία, Σενεγάλη, Γουινέα – Μπισάου, Γουινέα, Ακτή Ελεφαντοστού, Γκάνα, Μπουρκίνα Φάσο, Τόγκο, Μπενίν, Νιγηρία, Καμερούν, Κονγκό, Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, Ζάμπια, Ναμίμπια, Νότια Αφρική, Λεσότο, Σουαζιλάνδη, Μποτσουάνα, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Μαλάουι, Τανζανία, Ρουάντα, Ουγκάντα, Κένυα, Αιθιοπία, Σουδάν, Αίγυπτος. Ενώ, λόγω εμπόλεμης κατάστασης κατάφεραν να επισκεφτούν μόνο τρεις χώρες της Ανατολής, την Ιορδανία, Παλαιστίνη και το Ισραήλ.

«Μαγειρεύοντας στο κατάστρωμα… στο πλοίο από Ιταλία για Μαρόκο»

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 4

Στο Μαρόκο…

Στην Έρημο Σαχάρα…

Τα χρήματα, η καθημερινότητα και το μεγαλύτερο πρόβλημα που συνάντησε

«Το ταξίδι κόστισε 13.300 ευρώ. Προσπαθούσα πάντα να την βγάζω όσο πιο οικονομικά γίνεται, καθώς δεν μου περισσεύουν.

Ουσιαστικά την έβγαζα με 400 ευρώ τον μήνα.  Κατασκήνωνα πολύ, όταν ήμουν στη φύση και όταν ήμουν σε πόλεις, με φιλοξενούσαν μέσω ενός δικτύου φιλοξενίας που υπάρχει στο ίντερνετ» αναφέρει o Ηλίας Βροχίδης.

«Η ζεστή οικογένεια του Idriss μας άνοιξε το φιλόξενο σπιτικό της στη Meknès».

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 5

Το μεγαλύτερο πρόβλημα που αντιμετώπισαν στο ταξίδι τους, ήταν οι αρχές και οι στρατιωτικοί στην Αφρική, καθώς υπάρχει μεγάλη διαφθορά, που οι ντόπιοι την θεωρούν δεδομένη. «Εκεί οι ένστολοι είναι οι πιο στυγεροί εγκληματίες. Απειλούν τον κόσμο πως αν δεν τους δώσουν «φιλοδώρημα» θα τους φυλακίσουν.

Δεκάδες φορές μας ζήτησαν και εμάς χρήματα, αλλά πληρώσαμε ελάχιστες φορές, γιατί αναλάμβανε την κατάσταση η Χριστίνα και ήταν πολύ καλή στη διαχείριση της κατάστασης.  Στη Νιγηρία ήταν πιο έντονο το φαινόμενο. Εκεί, τις πρώτες ώρες, μας λήστεψαν τρεις αστυνομικοί».

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 6

Nιγηρία

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 7

«Όσα συμβαίνουν εκεί… δεν μπορούσα να το φανταστώ»

Toπροηγούμενο ταξίδι του Ηλία Βροχίδη ήταν στην Ασία και πάλι είχε ταξιδέψει με τον ίδιο τρόπο. Αυτή την φορά από την Αφρική, είδε πράγματα και καταστάσεις που και ο ίδιος δεν τα φανταζόταν και κατέρριψε πολλά στερεότυπα του.

«Είδα πως ζουν εκεί οι άνθρωποι, τι συμβαίνει μεταξύ των όλων των φυλών που ζουν εκεί. Υπάρχει ρατσισμός και μίσος, για τις διαφορετικές φυλές και εκεί οφείλονται τα όλα προβλήματα που έχουν. Σίγουρα πια έχω μια πιο σφαιρική εικόνα για την κατάσταση στην Αφρική. Όσα συμβαίνουν εκεί δεν τα γνωρίζουμε και εγώ ο ίδιος πριν πάω εκεί δεν μπορούσα να το φανταστώ» αναφέρει.

Nαμίμπια

Ζιμπάμπουε

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 8

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 9

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 10

Οι άνθρωποι και τα γράμματα – αποστολές

Για να δώσει ένα συμβολικό χαρακτήρα στο ταξίδι του ο Ηλίας Βροχίδης και η Χριστίνα Πεφάνη παρέδωσα γράμματα μεταναστών σε συγγενείς τους που ζουν σε χώρες του εξωτερικού.

«Τα γράμματα αυτά ήταν συμβολικά, καθώς έχουν επικοινωνία μεταξύ τους οι άνθρωποι. Θέλαμε να χτίσουμε μια γέφυρα επικοινωνίας της Ελλάδας με αυτές τις χώρες» δηλώνει ο Ηλίας Βροχίδης στο Seleo. Οι «αποστολές» ήταν έξι, στην Αλβανία, στο Μαρόκο, στη Νότια Αφρική, στη Ζιμπάμπουε, στη Παλαιστίνη και στη Μπουρκίνα Φάσο.

«Αποχαιρετώντας την οικογένεια του κ. Βασίλη, που μας άνοιξε την πόρτα του σπιτιού της και είδαμε πώς ζουν σήμερα οι Βορειοηπειρώτες στην Αλβανία»

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 11

Aυτό που κρατάει πάντα από όλα τα ταξίδια του, ο «μανιακός» ταξιδιώτης, Ηλίας Βροχίδης, είναι οι ανθρώπινες σχέσεις. «Δεν θα ξεχάσω ποτέ τους ανθρώπους και τους φίλους που έκανα σε κάθε γωνιά της Αφρικής.

Πάντα η επαφή με τους ανθρώπους είναι το ζητούμενο μου σε ένα τέτοιο ταξίδι. Αλλά και η ομορφιά της φύσης και η ζωή μέσα σε αυτήν, για μένα είναι ο,τι καλύτερο. Αυτό που θεωρώ ταλαιπωρία, είναι να ζω μέσα στην πόλη».

Αίγυπτος

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 12

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 13

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 14

«Προσπαθώ να προσαρμοστώ στη Θεσσαλονίκη και στο σπίτι μου»

Τρία χρόνια, χωρίς μόνιμο σπίτι, χωρίς συγγενείς και φίλους. Πρέπει όντως να είναι δύσκολο να προσαρμοστείς μετά από αυτό σε μια απλή καθημερινότητα.

«Ακόμα είμαι σοκαρισμένος. Προσπαθώ να προσαρμοστώ στο σπίτι. Ακούω γύρω μου ελληνικά και γυρνάω έκπληκτος. Μου φαίνεται παράξενο που βρίσκομαι εδώ, μετά από 3 χρόνια. Για τρια χρόνια δεν είδα ούτε τους γονείς μου».

Ο Ηλίας Βροχίδης, γύρισε στη Θεσσαλονίκη στις 29 Ιουλίου. Η οικογένεια του, τον είδε για πρώτη φορά, μετά από τρία χρόνια κάτω από τον Λευκό Πύργο, μαζί με φίλους άλλα και άγνωστους που του ετοίμασαν μια ζεστή υποδοχή.

«Με υποδέχτηκαν στον Λευκό Πύργο συγγενείς, φίλοι αλλά και μοτοσικλετιστές που δεν τους γνώριζα  και ήθελαν να με γνωρίσουν. Εκεί είδα τον πατέρα μου, την μητέρα μου και τα αδέλφια μου. Συνοδεύονταν με δάκρια χαράς και πολύ μεγάλα φιλιά».

Θεσσαλονίκη 29 Ιουνίου 2016

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 15

Επόμενος στόχος, η εξερεύνηση της Αμερικανικής ηπείρου. Ωστόσο, σίγουρα θα χρειαστεί, δυο χρόνια να δουλέψει για να συγκεντρώσει χρήματα και να προετοιμάσει το ταξίδι του. Μέχρι τότε, θέλει να εκδώσει όλα όσα έγραψε στο ταξίδι του, καθώς κρατούσε ημερολόγιο και έγραφε καθημερινά.

Αιθιοπία

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 16

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 17

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 18

Κένια

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 19

Τανζανία

Ο Θεσσαλονικιός που αλώνισε όλων τον κόσμο με ένα δίκυκλο. - Εικόνα 20

Μαυριτανία

Ακτή Ελεφαντοστού

Περισσότερες πληροφορίες στην ιστοσελίδα του Ηλία Βροχίδη στο madnomad.gr όπου μπορείτε να τον υποστηρίξετε.

Επιμέλεια: seleo.gr

Πηγή

Advertisement