ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τι συμβαίνει και οι Ολλανδοί είναι o ψηλότερος λάος στον κόσμο;

Advertisement

Η Ολλανδία τείνει να γίνει χώρα “γιγάντων” αφού κατά μέσο όρο οι γυναίκες έχουν ύψους 1.67 μ. και οι άνδρες 1,82, κάνοντάς τους τον ψηλότερο λαό στον κόσμο ενώ, σύμφωνα με τον Business Insider, μέχρι πριν 200 χρόνια ήταν γνωστοί ως από τους πιο κοντούς λαούς στον πλανήτη.

Tι έχει γίνει και έχει οδηγήσει του Ολλανδούς να ψηλώνουν συνεχώς; Μία δημοφιλής απάντηση είναι πως για το ύψος των Ολλανδών υπεύθυνη είναι η πλούσια σε κρέας και γαλακτοκομικά προϊόντα διατροφή τους, όμως και σε άλλες χώρες έχουν τις ίδιες διατροφικές συνήθειες, χωρίς να έχουν ψηλώσει τόσο από γενιά σε γενιά.

Τι συμβαίνει και οι Ολλανδοί είναι όλοι τόσο ψηλοί; - Εικόνα 1

Ο μέσος Ολλανδός έχει προσθέσει 20 εκατ. στο ύψος του τα τελευταία 150 χρόνια, σύμφωνα με τα στρατιωτικά αρχεία που κρατούνται στην Ολλανδία, ενώ την ίδια περίοδο ο μέσος Αμερικανός έχει γίνει 6 εκατ. ψηλότερος.

Ερευνητές, των οποίων ηγείται ο Gert Stulp, ειδικός στην δημόσια υγεία και καθηγητής στο London School of Hygiene and Tropical Medicine, ερεύνησε ολλανδικά στοιχεία αιώνων για να βγάλει ένα ασφαλές συμπέρασμα σχετικά με το μυστήριο.

Τα στοιχεία που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν λεπτομέρειες για την υγεία και τον τρόπο ζωής 94.500 ανθρώπων, που έζησαν στην Βόρεια Ολλανδία από το 1935 έως το 1967.

Όπως αποδείχθηκε, οι ψηλότεροι άνθρωποι, άνδρες και γυναίκες, ήταν αυτοί που είχαν τα περισσότερα παιδιά.

Οι πιο πλούσιοι άνθρωποι ήταν 7,6 εκατ. ψηλότεροι από τον μέσο όρο και στατιστικά είχαν 0,24 περισσότερα παιδιά από από μέσο όρο ενώ οι πιο φτωχοί Ολλανδοί ήταν σχεδόν 14 πόντους πιο κοντοί από τον μέσο όρο.

Συγκρίνοντας τα στοιχεία με άλλες χώρες, όπου οι άνθρωποι κάνουν επίσης λίγα παιδιά, οι Ολλανδές είναι και αυτές πιο ψηλές.

Τι συμβαίνει και οι Ολλανδοί είναι όλοι τόσο ψηλοί; - Εικόνα 2

Σύμφωνα με τα στοιχεία, πολλοί Ολλανδοί αναβάλουν την δημιουργία οικογένειας για μετά τις σπουδές τους, αλλά από τη στιγμή που κάνουν μία επιτυχημένη σχέση, συχνά αποκτούν μεγάλη οικογένεια.

Αν και δεν έγιναν γενετικά τεστ κατά την διάρκεια της έρευνας, οι επιστήμονες έβγαλαν το συμπέρασμα ότι γονιδιακοί λόγοι έπαιξαν ρόλο, σε συνάρτηση όμως και με το περιβάλλον και τις συνθήκες διαβίωσης. Έτσι όλο και περισσότεροι Ολλανδοί είχαν γενετικά την τάση να γίνονται ψηλοί.

“Οι ψηλοί γονείς έχουν συνήθως ψηλά παιδιά” αναφέρει ο Stulp στο γαλλικό πρακτορείο.

“Αν δεν αλλάξει κάποιος εξωτερικός παράγοντας (περιβάλλον, διατροφή), ψηλοί γονείς θα κάνουν ψηλά παιδιά και έτσι η επόμενη γενιά θα είναι ψηλότερη από τον μέσο όρο”, αναφέρει.

Βέβαια, σύμφωνα με τον Stulp υπάρχουν και κοινωνικοί παράγοντες που επηρεάζουν, αφού τα στοιχεία έδειξαν ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες, γυναίκες και άνδρες μετρίου αναστήματος έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική επιτυχία.

“Έχει να κάνει με το τι θέλουν οι γυναίκες”, σημειώνει.

Στην επιλογή συντρόφου το ύψος παίζει μικρό ρόλο, καθώς οι άνθρωποι δίνουν μεγαλύτερη σημασία σε άλλους παράγοντες που θεωρούν πιο σημαντικούς, αναφέρει.

newmoney / businessinsider
Πηγή

Advertisement