ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Τρεις Έλληνες πίσω από τους κινητήρες της Tesla

Advertisement

Ο Κωνσταντίνος Λάσκαρης, ο Κωνσταντίνος Μπούρχας και ο Βασίλης Παπανικολάου, απόφοιτοι από το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, είναι από τους κορυφαίους σχεδιαστές ηλεκτρικών κινητήρων της Tesla, του Elon Musk. Για τους περισσότερους, τα συγκεκριμένα ονόματα, μέχρι και πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ήταν άγνωστα, για κάποιους παραμένουν.

Τρεις Έλληνες πίσω από τους κινητήρες της Tesla - Εικόνα 1

Κι όμως αυτοί οι τρεις Έλληνες, οι οποίοι θα πρέπει να σημειώσουμε ότι δεν είναι οι μοναδικοί που εργάζονται στην Tesla (σ.σ. μια «βόλτα” στο LinkedIn, θα επιβεβαιώσει του λόγου το αληθές), ίσως να αποτελούν έναν από τους λόγους που η εταιρεία του Elon Musk, αποφάσισε τελικά να επιλέξει την Ελλάδα μεταξύ τριών άλλων χωρών, προκειμένου να ιδρύσει εταιρεία στη χώρα και να δημιουργήσει ένα μικρό γραφείο Έρευνας και Ανάπτυξης στον Δημόκριτο. Σύμφωνα με εκπρόσωπο της εταιρείας «η Ελλάδα διαθέτει ισχυρό ταλέντο, προσφέροντας εξατομικευμένα προγράμματα και εξειδικευμένες δεξιότητες»

Τρεις Έλληνες πίσω από τους κινητήρες της Tesla - Εικόνα 2

.Ο ψ, γεννημένος στα τέλη της δεκαετίας του ’70, είναι απόφοιτος της ΣΗΜΜΥ ΕΜΠ, εκπόνησε το διδακτορικό του στο Εργαστήριο Ηλεκτρονικών Μηχανών και Ηλεκτρονικών Ισχύος της Σχολής και ήταν εκ των πρωτοπόρων στην ομάδα Προμηθέας του ΕΜΠ. Από το 2012 είναι Επικεφαλής Έρευνας και Σχεδιασμού των ηλεκτρικών κινητήρων στην Tesla Motors.

Πριν μετακομίσει στην απέναντι πλευρά του Ατλαντικού, εργάστηκε στην Ελλάδα ως ηλεκτρολόγος μηχανικός ενώ απέκτησε τη διδακτορική του διατριβή πάνω σε ηλεκτρικά κινητήρια συστήματα υψηλών επιδόσεων.

Από το 2008 έως και το 2011 ήταν επικεφαλής της ομάδας Προμηθέας του ΕΜΠ η οποία έγινε γνωστή με τον Πυρφόρο ένα 100% σχεδιασμένο και κατασκευασμένο ηλεκτροκίνητο όχημα από το ΕΜΠ το οποίο συμμετείχε σε αγώνα εξοικονόμησης ενέργειας και έχει κερδίσει αρκετά βραβεία. Μεταξύ αυτών το 2013, η ομάδα έλαβε το βραβείο Best Team Spirit off-track award, στον διαγωνισμό οικονομίας καυσίμου Shell Eco-marathon.

Τρεις Έλληνες πίσω από τους κινητήρες της Tesla - Εικόνα 3

Βέβαια οι κ.κ. Κωνσταντίνος Λάσκαρης, Κωνσταντίνος Μπούρχας και Βασίλης Παπανικολάου δεν είναι οι μοναδικοί Έλληνες που στελεχώνουν σήμερα την εταιρεία του Elon Musk, «κομμάτι» της οποίας «προσεδαφίσθηκε» στην Αγία Παρασκευή, και συγκεκριμένα στις εγκαταστάσεις του Δημόκριτου.

Την περασμένη Πέμπτη καταχωρήθηκε στο Γενικό Εμπορικό Μητρώο (ΓΕΜΗ) η σύσταση της μονοπρόσωπης ΙΚΕ με την επωνυμία Tesla Greece, με έδρα το Τεχνολογικό Πάρκο Λεύκιππος και διαχειριστή τον Werkman Stephan.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της εταιρείας «η Tesla δημιουργεί ένα μικρό γραφείο έρευνας και ανάπτυξης στην Αθήνα, το οποίο θα αποτελείται από μια εξαιρετικά εξειδικευμένη ομάδα μηχανικών. Αυτή η ομάδα θα επικεντρωθεί αποκλειστικά σε περιορισμένες δραστηριότητες έρευνας και ανάπτυξης για την επιτάχυνση της ανάπτυξης τεχνολογίας ηλεκτρικών κινητήρων μέσω στενής συνεργασίας με την ομάδα μας στις ΗΠΑ».

Πηγή: capital.gr

 

Advertisement