ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Βρέθηκε σκαθάρι διατηρημένο σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμυρια χρόνια

Advertisement

Το σκαθάρι, γνωστό ως boganiid, εντοπίστηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Chenyang Cai από το Πανεπιστήμιο του Bristolαγιδευμένο σε ρετσίνι δέντρου στη Μιανμάρ

Ένα σκαθάρι που βρέθηκε διατηρημένο σε κεχριμπάρι παρέχει τις πρώτες γνωστές αποδείξεις μιας στενής σχέσης μεταξύ των εντόμων και μιας ομάδας αρχαίων αειθαλών φυτών που ονομάζονται κυκαδόφυτα.

Το σκαθάρι, γνωστό ως boganiid, εντοπίστηκε από επιστήμονες με επικεφαλής τον Chenyang Cai από το Πανεπιστήμιο του Bristol στο Ηνωμένο Βασίλειο. Αρχικά βρέθηκε από τον Diying Huang από το Ινστιτούτο Γεωλογίας και Παλαιοντολογίας της Nanjing της Κίνας, και το έντομο είχε παγιδευτεί σε κεχριμπάρι στη Μιανμάρ για περίπου 99 εκατομμύρια χρόνια.

Βρέθηκε σκαθάρι παγιδευμένο σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμυρια χρόνια - Εικόνα 1

Καθώς ο Cai καθάρισε προσεκτικά και λείανε το κομμάτι του κεχριμπαριού, συνειδητοποίησε ότι το σκαθάρι έφερε αρκετούς μικρούς κόκκους γύρης. Τους έδειξε στον Liqin Li από την Κινεζική Ακαδημία Επιστημών που ήταν σε θέση να τα αναγνωρίσει ότι προέρχονταν από ένα κυκαδόφυτο.

Τα Κυκαδόφυτα εξελίχτηκαν περίπου 300 εκατομμύρια χρόνια πριν -παρόλο που κάποιες εκτιμήσεις υποδηλώνουν μια ακόμα αρχική αρχή- και κάποτε ήταν ποικίλα και άφθονα σε όλο τον κόσμο. Μερικά είδη κυκαδόφυτων, όπως το Bowenia spectabilis, που βρέθηκαν στην βορειοανατολική περιοχή της Αυστραλίας, στο Κουίνσλαντ, επιβιώνουν σήμερα.

Βρέθηκε σκαθάρι παγιδευμένο σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμυρια χρόνια - Εικόνα 2

Τα φυτά πιστεύεται ότι έχουν χάσει πολλά μέλη στα γεγονότα μαζικής εξαφάνισης της Ιουρασικής και της Ύστερης Τριασικής περιόδου. Μπορεί επίσης συχνά να ανταγωνίζονται τα ανθοφόρα φυτά, μια ομάδα γνωστή ως αγγειόσπερμα.

Βρέθηκε σκαθάρι παγιδευμένο σε κεχριμπάρι για 99 εκατομμυρια χρόνια - Εικόνα 3

Η έρευνα δημοσιεύεται στο περιοδικό Current Biology.

[dailymail]

 

Advertisement