ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που θα «χτυπήσει» την Αττική τις επόμενες ώρες – Πως θα προστατευτείτε

Advertisement

Καιρός: Τι είναι η «χιονοκαταιγίδα» που θα σαρώσει τη χώρα

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η κακοκαιρία «Ελπίδα» στη χώρα μας, με κύρια χαρακτηριστικά το τσουχτερό κρύο και τις σφοδρές χιονοπτώσεις.

Οι τελευταίες εκτιμήσεις των μετεωρολόγων αναφέρουν ότι έρχονται «χιονολαίλαπες» και «χιονοκαταιγίδες» σε αρκετές περιοχές της χώρας, ενώ ο χιονιάς αυτός θα είναι επικίνδυνος.

Την Δευτέρα (24.01.2022) και την Τρίτη (25.01.2022), σύμφωνα με την ΕΜΥ, αναμένονται πολύ έντονα καιρικά φαινόμενα, με τον κρατικό μηχανισμό να βρίσκεται σε γενική επιφυλακή.

Τι είναι όμως οι χιονοκαταιγίδες που πλήττουν πολλές περιοχές της χώρας;

Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Δημήτρη Ζιακόπουλο, «Οι χιονοκαταιγίδες, που ορισμένοι αποκαλούν χειμωνιάτικες καταιγίδες, είναι ασυνήθιστο είδος καταιγίδας (συμβαίνει μόνο λίγους μήνες του χρόνου) που αντί της βροχής συνοδεύεται από χιόνι. Όμως, η ένταση της χιονόπτωσης από έναν (χιονο)σωρειτομελανία είναι μεγαλύτερη από την ένταση της χιονόπτωσης που παράγεται από τα μελανοστρώματα ή τα παχιά υψιστρώματα».

Το φαινόμενο αυτό καταγράφεται κυρίως σε περιοχές με έντονα ανοδικά ρεύματα εντός του ψυχρού τομέα των βαρομετρικών υφέσεων, από το φθινόπωρο ως την άνοιξη, όταν οι θερμοκρασίες επιφάνειας είναι πολύ πιθανό να είναι κοντά ή κάτω από τους 0 °C. Κατά τη διάρκεια του φαινομένου, εκτός από την χιονόπτωση, παρατηρείται συχνά και χαλαζόπτωση σε κάποια σημεία της καταιγίδας.

Το σπάνιο φαινόμενο, σύμφωνα με τους μετεωρολόγους, αναμένεται να επηρεάσει την Αττική τις επόμενες ώρες.

Ωστόσο, δεν θα είναι η πρώτη φορά που το σπάνιο φαινόμενο εμφανίζεται στην χώρα μας. Το 2019, στους Κούναβους Ηρακλείου Κρήτης, είχε σημειωθεί χιονοκαταιγίδα. Χαρακτηριστικό είναι το βίντεο που είχε δημοσιεύσει τότε το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών.

Παρόμοια φαινόμενα κατά την εξέλιξη του χιονιά είχαν καταγραφεί στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου, τον Φεβρουάριο του 2018, καθώς και στον Άγιο Στέφανο Αττικής, το 2015.

Πώς θα προστατευτούμε- Τι να προσέχουμε

Χιονοκαταιγίδα: Το σπάνιο φαινόμενο που θα «χτυπήσει» την Αττική τις επόμενες ώρες – Πως θα προστατευτείτε - Εικόνα 1

Πηγή

Advertisement