ΠΑΤΗΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΜΕΝΟΥ

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα

Advertisement

Πιτσιρίκια με σοσονάκια ψάλλουν τα κάλαντα με τα τρίγωνά τους. Τροχονόμοι συγκεντρώνουν δώρα στη μέση των δρόμων. Άι Βασίληδες φτάνουν μέσα σε ‘60s κάμπριο αυτοκίνητα. Πόντιοι μαγειρεύουν και χορεύουν στη Βόρεια Ελλάδα και Αθηναίοι αγοράζουν κουραμπιέδες 60 δραχμές την οκά.

Η Παλιά Ελλάδα γιορτάζει τα Χριστούγεννα, κι εμείς θυμόμαστε το πώς, μέσα από νοσταλγικές, σπάνιες φωτογραφίες από την πιο γιορτινή και όμορφη πλευρά του παρελθόντος.

Οι πολίτες φέρνουν δώρα στους τροχονόμους, σύμφωνα με το παλιό έθιμο. Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 1 (φωτό: Συλλογή Ν. Πολίτη, Ίδρυμα Σ. Νιάρχου)

 

Ο Άι Βασίλης καταφθάνει με 50s αυτοκίνητο μπροστά από το «Αστόρια» και οι Αθηναίοι σπεύδουν να τον προϋπαντήσουν Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 3 (φωτο: Φωτογραφικά Αρχεία Μουσείου Μπενάκη)

 

Οι Έλληνες δεν κάνουν γιορτές χωρίς κουραμπιέδες, και τους αγοράζουν από «βουνά» τα οποία στοιχίζουν 80 δραχμές η οκά Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 5 (φωτό: Β. Παπαΐωάννου, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη)

 

Οι καλοντυμένοι πιτσιρικάδες στις γειτονιές αφήνουν κάτω τα τρίγωνα και μετρούν τις εισπράξεις από τα κάλαντα, στην αγαπημένη ιεροτελεστία στο τέλος του χρόνου. Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 7 (φωτό: Δ. Χαρισιάδης, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη)

 

Από τον Μεσοπόλεμο ως την Χούντα, η αγαπημένη συνήθεια των Ελλήνων ήταν το λαχείο των Συντακτών, που μοίραζε σε τυχερούς ως και… δύο πολυκατοικίες! Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 9 (φωτό: Από τον Τύπο της εποχής)

 

Χιονισμένα Χριστούγεννα στην Πάτρα των αρχών του περασμένου αιώνα Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 11 (φωτο: Palia Patra)

 

Κομπανία… Μωμόγερων τηρούν το έθιμο του Πόντου, κάνοντας «ψευτοπολέμους» μεταξύ τους στους δρόμους της βόρειας Ελλάδας και τραγουδώντας ευχές. Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 13 (φωτο: http://www.k-tipos.gr/)

 

Έλληνες της επαρχίας το 1965 τηρούν το έθιμο του Δωδεκαημέρου, της περιόδου από τα Χριστούγεννα ως τα Θεοφάνια που συνοδεύεται από τελετουργικά δείπνα και ψησίματα αρτοσκευασμάτων. Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 15 (φωτό: από Epikaira.gr)

 

Μία από τις πλέον κλασικές φωτογραφίες της παλιάς Αθήνας: Το κέντρο της πόλης, γεμάτο κίνηση και κόσμο που ψωνίζει για τα Χριστούγεννα του 1960. Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 17 (φωτο: Κώστας Μπαλάφας, φωτογραφικά αρχεία Μουσείου Μπενάκη)

 

Περισσότερα τρίγωνα, περισσότερα κάλαντα και αγνές στιγμές παιδιών αλλοτινών εποχών…

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 19

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 21

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 23

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 25

Χριστουγεννιάτικες νοσταλγικές φωτογραφίες και βίντεο από την παλιά Ελλάδα - Εικόνα 27

Δείτε το βίντεο – Συρραφή αποσπασμάτων, από την τηλεοπτική εκπομπή «ΤΟ ΔΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΔΩΔΕΚΑΜΕΡΟΥ», παραγωγής ΕΡΤ.

 

Advertisement